Mental träning för rökare och snusare

Mental träning har mycket gemensamt med hypnos som behandlingsform. Skillnaden kan lite grovt förklaras med att vid hypnos får personen som vill sluta med tobak hjälp med sin mentala omprogrammering av en hypnotisör, som under själva hypnosen utför processen.

Publicerad den: 2008-10-02

Annons

När man istället använder mental träning som metod, utför rökaren eller snusaren själv mycket av sin mentala omfokusering. Vad man i båda fallen vill uppnå är att ta kontrollen över sitt tobaksbehov och aktivt, via undermedvetna processer, kontrollera det.

Prova själv eller gå på kurs

De kurser som finns i ämnet inleds med två-tre dagars föreläsningar med tips och råd. Därefter går deltagarna hem och självtränar under en period, ett par veckor eller månader. Sedan träffas man igen och talar igenom vad som har gått bra och mindre bra.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Idrottsvärlden mentaltränar

En av de första att anamma denna metod för att aktivt kunna påverka mentala attityder var toppidrotten, dock inte som tobaksavvänjningsmetod. När du ska sluta röka eller snusa är en mental förberedelse ofta viktig. Rökstoppet ska inte komma plötsligt. Att fastställa en särskild dag då rökandet ska upphöra kan vara en start.

Band, Cd och sug

I välsorterade friskvårds- och hälsokostaffärer samt på Apoteket finns det band eller CD-skivor att köpa som hjälp till avslappning - eller tobaksstopp. De kostar runt 100-200 kronor. Ett annat tips är att du ofta peppar dig själv genom att påminna dig om att suget snart går över.