Kognitiv beteendeterapi (KBT) för rökare och snusare

Att sluta röka eller snusa klarar de flesta. Att hålla sig rök- eller snusfri är däremot mycket svårt, men ge inte upp om du misslyckas de första gångerna. Du kan räkna med några återfall som ett led i processen att sluta.

Publicerad den: 2008-10-02

Annons

Gruppbehandling

Det kan vara värt att försöka få hjälp genom ett så kallat återfallsprogram som syftar till att minska riskerna för att trilla dit och falla tillbaka i gamla rökvanor. Som alltid när vi människor ska genomgå något svårt så är det sociala stödet viktigt.

Beteendeterapi och medicin

Bra resultat har beteendeterapi, med fokus på konkreta handlingsåtgärder, i kombination med nikotinplåster eller -tuggummi. Behandlingsresultaten varierar men sammanställningar av flera studier visar att 13-34% lyckas förbli rökfria 6 månaders efter avslutad behandling. Samtidig medicinering med antidepressivt preparat kan förbättra resultatet något.

Beteendeterapi

Negativa tankar, dåligt humör, passivitet och obehagliga kroppstillstånd ökar - medan omvända förhållanden minskar - sannolikheten att röka eller snusa. Det är också känt att tobakssug till viss del är inlärt och att rökaren eller snusaren förknippar flera olika situationer med tobak. Dessa kunskaper använder man sig av avvänjningsprogram baserade på beteendeterapi, exempel på hur följer i nedanstående tips som du själv kan tillämpa:

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons
  • använd nikotinplåster, det minskar abstinensbesvären som oftast inkluderar nedstämdhet, lättirritabilitet, oro, rastlöshet, insomnings- och koncentrationssvårigheter, samt ökad aptit och viktuppgång.
  • var förberedd på tobakssuget, det är alltid bättre än att inte låtsas om att det ska komma, för dagbok över din rökning eller snusning och lär dig identifiera risk-situationer då du bör vara extra förberedd att hantera suget, t.ex. på kafferaster, efter middagen och vid stress.
  • hitta alternativ till att röka eller snusa gärna aktiva aktiviteter som konkurrerar ut tobaken till exempel ta en dusch och tala i telefon.
  • lär dig hantera din stress, många röker när de är stressade, försök hitta andra former att begränsa stressen i ditt liv till exempel börja med någon avslappningsform, planera din tillvaro och säg nej till saker du inte har tid med.
  • låt andra veta vad du går igenom och be dem om hjälp och stöd dig när du behöver det.
  • sluta inte röka eller snusa samtidigt som du försöker gå ned i vikt. Det ökar risken att misslyckas med båda målsättningarna, försök i stället försonas med tanken att du kanske går upp ett par kilo men att de inte utgör samma hälsorisk som rökningen. När du väl slutat med tobak är chansen stor att du fått sådan tilltro till din egen karaktär att du lyckas gå ned dessa överflödiga kilon.