Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Så håller du vikten när du slutar röka eller snusa

Att sluta röka eller snusa är ofta förenat med att gå upp i vikt. Men det behöver inte bli att vikten ökar. Det finns många knep att ta till och Netdoktor.se har tillsammans med dietist Anna Olsson utvecklat olika redskap som kan hjälpa dig att hålla vikten samtidigt som du slutar röka eller snusa.

Uppdaterad den: 2008-10-02
Författare: Anna Olsson, dietist

Annons

Råden är främst skrivna för dig som vill sluta röka men även du som vill sluta snusa kan ha nytta av råden.

Läs även våra näringsberäknade Läckra smalrecept. Ämnesomsättningen sjunker ca 10 % när man slutar röka. Det innebär att om du vill behålla din vikt behöver du äta cirka 200 kalorier färre per dag, vilket motsvarar ungefär&nbspett glas lättmjölk och en smörgås. Fortsätter du äta precis som vanligt, som när du rökte, kan du räkna med att gå upp några kilo på grund av att ämnesomsättningen är lägre. Ett enkelt sätt att äta rätt är att använda Tallriksmodellen.

Håll blodsockret i schack när du slutar röka

Att äta regelbundet är viktigt för alla men extra viktigt för dig som vill sluta röka. Du behöver stilla hungern som uppstår när kroppen inte längre får nikotin och för att hålla blodsockret uppe. Att äta regelbundet, det vill säga att hålla en bra Måltidsordning, är ett av de viktigaste kostråden för att hålla sin vikt.

Annons
Annons

Ändrat matbeteende efter rökstoppet?

Går du upp 10 kilo eller mer så äter du mer än vad du gjorde som rökare och har förändrat ditt matbeteende. Man ska dock ha i minnet att ur medicinsk aspekt är det mycket viktigare att sluta röka än att hålla vikten. Det är farligare för hälsan att röka och vara smal än att vara tjock och inte röka.

Bättre koll på ditt matintag

Att skriva matdagbok är ett bra sätt att få koll på sitt matbeteende. I en matdagbok skriver du ner allt som du stoppar i munnen. Att föra matdagbok hjälper dig att komma underfund med hur du egentligen gör. Oftast blir du förvånad att du gör på ett visst sätt. För dig som slutar röka är det även intressant att se om det finns samband med röksug och vad du äter.

Annons
Annons

Smaklökarna vaknar efter rökstopp

Redan efter första veckan efter att du slutat röka har smaklökar och luktsinne vaknat till liv. Det kommer du att märka genom att maten smakar bättre än när du bolmade på dina cigaretter.
Du får bättre aptit då maten smakar och luktar godare, samtidigt som suget ökar att ta något annat i munnen än cigaretter. Cigaretterna kanske ersätts med bullar i fikarummet, smågodis eller något annat som kan upplevas bota röksuget för stunden.

Bra tips vid matsug

  • Frukt
  • Tugga sockerfria tuggummin
  • Äta en smörgås
  • Ät en grönsak, exempelvis&nbspen morot, blomkålsbukett, paprikastavar
  • Riskaka
  • Drycker utan kalorier, exempelvis&nbspcola-light, mineralvatten.

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons