Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Frågor och svar om att sluta röka eller snusa 2010


Uppdaterad den: 2010-02-04
Författare: Ann Post, disputerad sjuksköterska och tobaksexpert, Institutionen för folkhälsovetenskap, KI

Annons

"Om du har lyckats vara rökfri i 2 veckor så är din sannolikhet för att lyckas sluta röka mycket stor". Detta säger Ann Post, disputerad sjuksköterska och tobaksexpert, Institutionen för folkhälsovetenskap vid Karolinska Institutet. Torsdagen den 4/2 svarade Ann på besökarnas frågor om att sluta röka/snusa i Netdoktors expertchatt. Läs Anns svar från chatten nedan.

Gäst 38011: Hej Ann. Jag har försökt att sluta röka under väldigt många år nu men ständigt misslyckats. Det brukar gå bra till en början men sen är det som att ett annat jag tar över och plötsligt är jag tillbaka i gamla spår igen. Vad har du för tips? Finns det något som brukar generellt funka bra? tycker verkligen att jag ansträngt mig. Och jag vill verkligen sluta. Tack.

Ann Post: Grattis till att du kan hålla upp! Då är sannolikheten stor att helt komma ifrån beteendet. Fundera över de situationer där du återfaller, lär dig av dem och försök förstå. Gör dig framförallt av med alla cigaretter i din närhet och ha t.ex ett nikotinläkemedel, tuggummi eller tablett till hands när suget kommer. Berätta för omgivningen att du slutat så får du säkert stöd. Lycka till!

Annons
Annons

Gäst 25532: Av alla de metoder som finns för att sluta röka, vilken skulle du säga är den effektivaste metoden?

Ann Post: Metoderna och sätten för att sluta röka är väldigt individuella. I utvärderingar av olika metoder står sig en kombination av rådgivning och läkemedel bäst vid utvärdering efter 1 år.

Annons
Annons

Gäst 25587: Hej! Vad är egentligen oddsen att man drabbas av kol om man röker? kan man drabbas även om man bara rökt i typ fem år? kan kroppen återhämta sig om man rökt?

Ann Post: Hej, Risken ökar med hur mycket och hur länge man rökt och är individuell. Men efter 20-25 års dagligrökning ökar risken dramatiskt. Glädjande är att kroppen återhämtar sig väl efter ett rökstopp både i luftvägar och kärl.

Gäst 59612: Hej! Jag är snusare sedan några år tillbaka. Varje vinter brukar jag ta ett uppehåll på några månader, men runt sommaren blir jag sugen och börjar igen. Hur ska jag göra för att hålla mig snusfri, när suget helt plötsligt återkommer efter ett halvår?

Ann Post: Hej! Det är knappast ett nikotinberoende som får dig att återfalla om du är utan nikotin under flera månader. Det är miljön eller situationen som får ditt sug att återvända. Jag skulle tro att du kan finna något annat som kan ersätta detta sug. Om inte annat nikotinfritt snus. Fundera på vad som triggar igång ditt sug och var kreativ med alternativ eller bestäm dig resolut för att snus inte är ett alternativ du är nöjd med. Lycka till!

olle: Sedan det blev rökfritt på restauranger och kaféer upplever jag att rökningen bland mina vänner har minskat, tror du det är så gererellt i samhället? Tror du att rökning kommer att förbjudas helt i framtiden?

Ann Post: Hej! Vi vet att rökfria miljöer stimulerar till rökstopp och att runt 7 av 10 rökare funderar på att sluta. Rökfria restauranger kan säkert vara en positiv signal som stimulerar till att försöka sluta helt och även dämpa risken för återfall. Ja, jag tror att vi kan få ett totalstopp för rökning, både Norge och Finland är på god väg...

linaberg: hej ann. Skulle du säga att vissa har lättare att fastna i ett beroende än vissa andra? Om det är så, vad beror det i så fall på?

Ann Post: Hej! Det förefaller vara så att vissa har lättare att fastna i ett nikotinberoende än andra. Miljön har en stor betydelse (tillgänglighet, andra rökare i familjen, vänkretsen etc.) men även fysiska/genetiska orsaker finns det visst stöd för, till exempel en ökad risk om man varit utsatt för nikotinexponering i fosterlivet.

Gäst 23402: Hej! Om jag röker under graviditet, hur mycket påverkas egentligen barnet av det? Tar verkligen barnet mycket skada om föräldrarna röker?

Ann Post: Hej, nikotin och kolmonoxid i röken påverkar fostret då moderkakan inte skyddar utan ämnena förs över till barnet. Nikotin stryper näringstillförseln i navelsträngen och kolmonoxiden gör att syret trängs undan. Det resulterar i en lägre tillväxt och ökade risker för komplikationer under graviditeten. Föräldrars rökning påverkar alltså både under graviditeten men också efter i form av passiv rökning. Rökning och barn hör inte ihop!

britt_L: Hej Ann. Jag skulle gärna vilja veta vad det är som bidrar till det starka beroende som uppstår när man röker under en längre tid? Vad är det som gör att vissa lättare blir "fast" i beroendet än andra?

Ann Post: Hej! Personliga egenskaper har betydelse. Exempelvis upplever personer med en depressiv läggning eller hög stress att nikotinet lugnar. Det beror på att nikotin påverkar/dämpar "känslocentrum" i hjärnan. Beroendet av denna effekt kan försvåra beroendet men det finns hjälp att få, bland annat via beteendeförändring och läkemedel för att sluta.

linda_sternmark: Vad gör jag för fel när jag försöker sluta röka? Det längsta jag har hållit uppe är 2 veckor. Jag känner att jag vill sluta men viljan kanske inte är tillräckligt stark.

Ann Post: Hej! Om du har lyckats vara rökfri i 2 veckor så är din sannolikhet för att lyckas sluta mycket stor. Jag tror du ska förtydliga dina skäl för att sluta röka, både för- och nackdelar, för att stå på ett välgrundat beslut. Om du använder nikotinläkemedel så ska du inte trappa ner dosen under den första månaden. Håll ut - det går!

rut_nord: Hejsan Ann. Jag har rökt under väldigt många år men har lyckats hålla mig rökfri i drygt ett år nu. Dessvärre har jag istället börjat snusa :( Nu undrar jag hur hälsofarligt detta är egentligen? Har du några tips på hur man slutar snusa?

Ann Post: Grattis till ditt rökstopp! Snus är ingen hälsoprodukt. Snuset har effekter både lokalt i munnen och det påverkar också kroppens kärl och ämnesomsättning. Mitt råd är att du gör som när du slutade röka. Kanske trappa ner på antalet prillor och tiden du har dem i munnen. En del använder tepåsar i stället som utfyllnad. Vet inte hur mycket du snusar men om det är lössnus så gå över till påssnus. Du fixar det också!

Gäst 28151:  Hej! Vad är egentligen hälsofarorna med att snusa? Förutom att det är dåligt för tandköttet, finns det några studier som tyder på att det är dåligt?

Ann Post: Hej! Snus är starkt beroendeframkallande, eftersom nikotintillförseln ofta är jämn och hög vid snusning. Det påverkar hjärta och blodkärl. Risken för återfall och för tidig död är förhöjd för den som haft till exempel en hjärtinfarkt. En ökad risk för diabetes typ 2 (åldersdiabetes) och fetma förefaller finnas. Snusning under graviditeten påverkar fostrets tillväxt, näringstillförsel och andningsutveckling. Kort sagt: Det finns hälsorisker med snus!

Gäst 61452:  Hejsan. Skulle du säga att något av alla de preparat som det görs reklam för funkar? Är nikotinplåster/tuggummin och liknande effektiva?

Ann Post: Svaret är ja! Om de används på rätt sätt. En kombination av nikotinplåster som bas med tillägg av nikotintuggummi eller tabletter kan vara ett alternativ för den som röker mycket. Glöm inte att läsa bipacksedeln!

Gäst 55257:  Hur stor risk är det egentligen att drabbas av kol om man rökt under drygt 20 år? Tack.

Ann Post: KOL är en sjukdom som utvecklas under lång tid med besvär av slembildning, hosta, andfåddhet etc. En typisk KOL-patient får sällan en diagnos före 50-årsåldern. Han eller hon har varit storrökare sen ungdomen och när patienten väl söker läkarhjälp kan sjukdomen ha fortskridit långt.

Koma: Jag upplever att jag får bättre andning när jag röker, kan det vara så?

Ann Post: Oj då! Men det kan faktiskt kännas så om man har problem med sina luftvägar (till exempel astma, kronisk lyftrörskatarr). Anledningen är sannolikt att rökning leder till att fler stresshormoner utsöndras i kroppen, bland annat adrenalin som vidgar luftrören. Då kan luftrörsvidgande läkemedel hjälpa vid ett rökstopp.

Gäst 31639:  Idag är det närmast spöstraff för blivande mammor som röker under graviditeten, men på 70-talet var det ju ganska vanligt att gravida rökte som borstbindare. Kan man se att detta påverkade den barnkullen som föddes då, och i så fall hur?

Ann Post: Ja, risken finns att en gravid kvinna som röker offentligt kan få blickar och kommentarer från omgivningen. Glädjande är att så många slutar spontant under de tre första månaderna av graviditeten. Om man inte helt slutar så drar dock de flesta ner på rökningen under graviditeten. Effekten visar sig framförallt genom att barnen väger 200-300 gram mindre än barn födda av icke-rökare. Denna lägre vikt leder till betydligt ökade risker under förlossning och första levnadsåret.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons