Bupropion - Zyban

Nikotin skapar ett kemiskt beroende i hjärnan genom att bland annat signalsubstanserna dopamin och noradrenalin frigörs när man röker.

Publicerad den: 2010-08-25

Annons

Ett nyare alternativ är bupropion som finns på Apoteket och som säljs under namnet Zyban&reg. Istället för att tillföra nikotin som nikotinersättningsprodukterna gör motverkar det nikotinbehovet i hjärnan.

Hjärnans nikotinberoende

Nikotin skapar ett kemiskt beroende i hjärnan genom att bland annat signalsubstanserna dopamin och noradrenalin frigörs när man röker. Rökaren lär sig leva med nikotinets vanebildande effekter, men för att hjärnans kemiska jämvikt ska kunna upprätthållas krävs konstant tillförsel av nikotin.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Dämpar rökbegäret

Vid rökstopp uppstår abstinens och denna kan lindras med detta relativt nya preparat, som ursprungligen togs fram för att bota depressioner. Det visade sig dock även ha en dämpande effekt på rökbegäret. Mekanismen bakom dämpningen är inte helt klarlagd men preparatet hämmar förmodligen hjärnans nervcellers upptag av dopamin och noradrenalin, vilket återställer den kemiska obalans som stoppet i nikotintillförseln skapat. Behandling med Zyban&reg bör kombineras med någon form av motiverande stöd.

Receptbelagt

Medlet är receptbelagt. Diskutera med din läkare om det är lämpligt med läkemedlet i ditt fall. Zyban&reg omfattas av högkostnadsskyddet för läkemedel.