Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Anki slutade röka genom Netdoktor

”Jag kommer inte att åka dit igen, det skulle bli himla pinsamt att erkänna för alla mina vänner här på mötesplatsen” säger Anki som slutade röka genom Netdoktor Rök- & Snusfri.

Publicerad den: 2008-10-02

Annons

Anik har rökt dagligen sedan hon var 15 år. Som många andra unga&nbspbörjade hon röka för att det var&nbsp”tuff”. Anki blev snabbt beroende och har under åren försökt att sluta några gånger men aldrig lyckats. Som längst har hon lyckats hålla sig rökfri i två veckor.

Hur hörde du talas om Netdoktor Rök- &amp Snusfri?

Jag hittade Netdoktor Rök- &amp Snusfri när jag surfade på nätet och sökte på något sjukdomssymptom. Jag har glömt vilken sjukdom det var men jag hittade sajten på det viset. Av en slump alltså.

Annons
Annons

När gick du med?

Jag gick med den 1 november 2005.

Vilket var ditt första intryck av Netdoktor Rök- &amp Snusfri?

Annons
Annons

Första intrycket var att det fanns information om allt möjligt som händer när man slutar röka. Och så var det bra att skriva i sin dagbok och att läsa andras dagboksinlägg och diskussionsforum.

När började du märka resultat?

När jag hade varit medlem i en dryg vecka började jag känna att ”det kommer att lyckas denna gång!” Jag kunde inte tänka mig att ”åka dit” igen och bli tvungen att erkänna det för de andra medlemmarna som mer och mer började kännas som vänner. Det skulle vara himla pinsamt, så därför var det lättare att hålla fast vid sitt beslut om att vara rökfri.

Hur kändes det?

Det kändes bra naturligtvis. Och skönt. Det är en befrielse att vara rökfri även om man inte tror det när man är inbiten rökare.

Hur fick du motivation?

Mycket av motivationen har jag fått tack vare de andra medlemmarna som stöttar en under resan. Eftersom alla vet hur det är att sluta röka har de så mycket mer förståelse än en som inte har rökt. Och som jag skrev tidigare, jag skulle inte vilja skriva i min dagbok att jag börjat röka igen! Då skulle jag känna mig som en riktig svikare!

Vilka var dina fallgropar och hur tog du dig förbi dem?

I början var jag nog lite asocial och undvek att umgås med folk som röker. Jag har annars inte råkat ut för några särskilda fallgropar. Men visst har jag varit ruggigt röksugen många gånger. Jag har använt nikotinplåster och inhalator för att göra rökstoppet lättare.

Har du ersatt din cigarettkonsumtion med något annat?

Om nikotinersättningsmedel är vad du menar så har jag som sagt använt plåster och inhalator. Plåstren har jag varit utan sen vecka&nbspen och inhalatorn använder jag inte varje dag längre. Meningen är ju inte att detta ska ersätta cigaretterna och behöva användas resten av livet. Bortsett från nikotinersättning har jag fått en glupande aptit. Men jag ska ta tag i den biten också. Netdoktor har ju hjälp att ge även när det handlar om vikten! (Netdoktor Övervikt, mötesplats för viktminskning, red.anm.)

Har du upplevt positiva och/eller negativa konsekvenser av att sluta röka?

De positiva konsekvenserna är många. Konditionen har blivit bättre, mer pengar i plånboken har man och smak och lukt har kommit tillbaka. Det negativa är viktökningen, men den har jag ju tuggat till mig själv.

Har du testat andra sluta-röka-metoder?

Jag har försökt sluta tillsammans med väninnor, två olika väninnor vid två tillfällen. Men så fort väninnan trillade dit och började röka igen så hängde jag snabbt på. Det var ju ingen id&eacute att kämpa ensam.

Om du jämför andra sluta-röka-metoder metoder med Netdoktor Rök- &amp Snusfri vad var bättre eller sämre?

Det bästa med Netdoktor Rök- &amp Snusfri är att man får kontakt med andra som slutar röka eller som redan har varit rökfria länge. Dessa människor är levande exempel på att det inte är en omöjlig uppgift att sluta.

Vilka är de tre största förändringar du har gjort för att sluta röka?

En förändring är att jag har börjat promenera till jobbet. Det första jag gjorde när jag rökte var nämligen att tända dagens första cigg i bilen på väg till jobbet. Den första rökfria dagen fick jag smått panik när jag skulle åka, men bestämde mig för att gå istället. Och det har jag fortsatt med!

Dina&nbsptre bästa tips till andra som vill sluta röka?

  • När du väl bestämt ett datum, tillåt dig att röka så mycket du vill fram till dess utan dåligt samvete. På rökstoppsdagen är det stopp, varken förr eller senare.
  • Gå med i Netdoktor Rök- &amp Snusfri, stödet från de andra medlemmarna gör beslutet lättare.
  • Glöm inte att belöna dig själv. Gör något för pengarna du tjänar på att inte röka.

Hur ser du på framtiden? Kommer det att bli lätt att förbli tobaksfri?

Som det känns nu kommer det att bli lätt. Man ska aldrig säga aldrig, men jag tror att jag kommer att förbli rökfri.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2020-01-6 19:36 (3 år sen)

    Hej! Vill verkligen sluta p.g.av mulisjukdomar och nervskador. Har försökt med allt som finns i marknaden men inget hjälpte, mina nervsmärtor och dåligt psyke gör inte saken bättre, finns det inte medicin som hjälper istället. Jag är funktionnedsatt och alltid hemma då blir svårt när man inte kan omgås med andra


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons