Billig behandling lika bra som dyr vid krokigt finger

Det går lika bra att behandla Dupuytrens kontraktur (krokigt finger eller Vikingasjukan) med enkel nålbehandling som med dyrare injektionsläkemedel, det visar en avhandling från Göteborgs universitet.


Publicerad den: 2018-06-13
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Vid vikingasjukan sker förändringar i bindvävsplattan som finns i handflatan, som gör att bindvävssträngen vid insidan av fingret blir kortare och tjockare. 

Handkirurgen och ortopeden Joakim Strömberg har in sin avhandling jämfört två olika behandlingar som används vid vikingasjukan.

Den första behandlingen är en injektionsbehandling innehållande den aktiva substansen kollagenas clostridium histolyticum, en injektionsvätska som bryter ner bindvävssträngen. Den andra är en mer enkel nålbehandling (också kallad: perkutan fasciotomi) där strängen skärs av med en nål.

Annons
Annons

Patienter lottades mellan behandlingarna

I en studie lottades 156 patienter mellan de två behandlingsmetoderna. Uppföljning gjordes sedan vid sex månader, ett år och två år då kunde man inte se några signifikanta skillnader mellan grupperna.

Priset för en dos av läkemedlet är cirka 6 500 kronor, medan material för nålfasciotomi kostar 150 kronor, skriver man i pressmeddelandet från universitetet.

Annons
Annons

Eftersom sjukdomen brukar komma tillbaka vilket gör att man behöver göra ett ingrepp igen. Detta talar för den modernare nålkirurgin, menar Joakim Strömberg, kliniskt verksam i Västra Götalandsregionen, där injektionsvätskan normalt inte används.

– Man har enligt mitt förmenande haft en väldig övertro på att det här läkemedlet bryter ner strängvävnad bättre är kirurgi, och på många håll har man glömt bort eller aldrig övervägt att titta på alternativen, säger han i ett pressmeddelandet. 
 

 

    Källor

  • Göteborgs universitet - https://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/nyheter/detalj//nalkirurgi-fullgod-behandling-mot-vikingasjuka.cid1572105

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-06-15 12:42 (3 år sen)

    Görs nålbehandlingar i Stockholms län, var i såfall ? Annat viktigt för mig som DC patient att veta ? Mvh Milja Österberg Nicklen

  • Avatar Tidigare användare 2018-06-14 23:00 (3 år sen)

    Vid analys av antalet utförda operationer åren 2010-2017 vid de olika handkirurgiska klinikerna i Sverige, så kan man se att antalet operationer för Dupuytren´s kontraktur minskat på de kliniker där man behandlar med Collagenas (Xiapex). På de kliniker där man förordar nålfasciotomi har antalet operationer ökat