Vikingasjukan vanligare bland skandinaver och män


bessie webb ljusare
Publicerad den: 2012-05-09
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

– Resonemanget om vikingasjukan (krokigt finger, dupuytrens kontraktur) har man fört för att man har tittat på hur sjukdomen är utbredd över jorden. Vikingasjukan är väsentligt mycket vanligare i Skandinavien och det i sin tur har fött teorin om att det skulle kunna ha något med våra förfäder att göra, berättar Stephan Wilbrand, överläkare och specialist i handkirurgi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Vikingasjukan vanligare där vikingarna slagit sig ned

Stephan Wilbrand förklarar vidare att teorin besannas så till vida att sjukdomen vikingasjukan faktiskt visat sig vara vanligare på de landområden vikingarna en gång varit.

– Där vikingarna slagit sig ned i österled, det vill säga i Ryssland och även ner mot Medelhavet finns det enklaver där sjukdomen dupuytrens kontraktur (vikingasjukan) är betydligt vanligare än annars.

Annons
Annons

Den ena teorin menar alltså att Dupuytrens kontraktur spridits av vikingarna. Sedan har man på Island hittat gamla kyrkmålningar där präster med krokiga fingrar är avbildade. Huruvida det är ett välsignelsetecken eller om det är Dupuytrens kontraktur de lider av, det vet man inte.  

– Det är alltså teorier som gjort benämningen ”Vikingasjukan”. Det man dock vet är att sjukdomen är ärftlig och just nu pågår det genetiska studier både i England och Holland för att titta på om det finns någon koppling till en speciell gen.

Dupuytrens kontraktur är en bivävnadssjukdom som många gånger ger besvärliga problem med krökta fingrar. Cirka 700 000 svenskar lider av vikingasjukan, majoriteten av dessa är män, flertalet har dock bara lindriga besvär och behöver ingen behandling.

Annons
Annons

Män drabbas oftare än kvinnor av vikingasjukan

Det är mellan sex till nio gånger vanligare med vikingasjukan bland män jämfört med bland kvinnor. Än idag vet man inte riktigt varför det är så, men att vara ung kvinna verkar ha en skyddande inverkan på sjukdomen.

– Det som är intressant är att de kvinnor som får vikingasjukan är ungefär tio år äldre än vad männen är när de drabbas av sjukdomen. Vi tror därför att vara ung kvinna, det vill säga fertil kvinna med pågående östrogen produktion, kan ha en skyddande effekt. Vi tror att östrogen eller andra faktorer som är förknippade med att vara i fertil ålder kan också ha skyddande effekt, säger Stephan Wilbrand.

Forskning visar att vikingasjukan är vanligare bland till exempel rökare, alkoholister och diabetiker. Den gemensamma nämnaren är kärlförändringar.

– Bland dessa personer har det uppstått en påverkan på blodcirkulationen i bindehinnan i handflatan, fascian. Man pratar om en relativ blodbrist eller syrebrist i handflatan och detta skulle kunna påverka de normalt förekommande cellerna som finns i handflatan att omvandlas och som sedan kan ge upphov till Dupuytrens kontraktur.

3000 patienter behandlas årligen mot dupuytrens kontraktur

Cirka 3000 patienter behandlas årligen mot Dupuytrens kontraktur. Men ungefär en tredjedel av patienterna får ett återfall inom tre år.

– Risken för återfall är beroende på olika faktorer. Risken ökar om man till exempel fick sjukdomen tidigt, om flera fingrar är krökta, om det finns tecken på att sjukdomen finns på andra delar av kroppen som exempelvis penis eller i fotsulan eller om det finns en ärftlig faktor. Dupuytrens kontraktur är en kronisk sjukdom och kan därför uppkomma flera gånger.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Madelaine 2013-09-11 12:55 (6 år sen)

  Hej
  Jag är nyss fyllda 45 . Kvinna , fertil inga tecken på klimakterie besvär . Min fatser fick i 48 års ålder , så det där med att det inte drabbar unga kvinnor är helt fel . Finns det inget man kan göra för att förskjuta problemen ? Jag är varken alkoholist, diabetiker el rökare el snusare . Tacksam för råd . Är jätte ledsen . Upptäckte en knöl nu i somras hö ring finger. Kan ixå tillägga att jag haft väldigt ont i vänster fotknöl . Trodde det var hallux valgus . Undersökte , men de sa det inte var det . Kan det vara min tå som är drabbad av vikinga sjukan ? , den drar snett och är väldigt öm

 • Avatar Namn 2015-08-9 14:22 (4 år sen)

  Nutrition: protein drink 300 cal, ckichen nuggets 500 cal, protein drink 300 cal, sushi 500 cal, sweet tea 100 cal, meatballs 300 cal is more potential to gain size and muscle definition.The above example stays true and arduous workout technique,keeping all parts of the body in mind. There order of p90x ab ripper x are 12 need to check with your doctor prior to starting it.You'll find three stages called the Fat Shredding can cause sensory nerve problems burning sensation or skin lesions. A crab with a variety of push and pull-ups.my web site;

 • Avatar Ann-christin 2015-09-21 19:52 (4 år sen)

  Hej!
  Jag har haft två knölar i höger handflata vid ring och långfingret ca 1 år nu har fingrarna börjat kröka sej. Har även stora problem med höger fot ständiga hälseneinflammationer och stelhet och värk under foten och i stortån. Har på senare tid även värk och stelhet i nacke och hals kan vikingasjukan även sätta sej där

 • Avatar Jim 2015-12-26 13:05 (4 år sen)

  Föddes med krokiga fötter, har en krokig penis har opererat vänster lillfinger två tillfällen, men mår bra nu

 • Avatar rydan 2017-03-13 17:46 (3 år sen)

  Undrar om någon har opererat fot/fötterna som har "Vikingasjukan". Min son har opererat lillfingret och vet ej nu om han ska operera foten också. Läkaren säger att det är en enkel operation men frågan är om det blir bättre! Någon som vet??

 • Avatar Malin 2017-06-7 12:20 (3 år sen)

  Jag har ett medfött krokigt finger, min farfar hade ett likadant. Det gör aldrig ont och jag har inga problem med det. Men är så nyfiken på studien, någon som vet vad de kom fram till?

 • Avatar Malin 2017-06-7 12:40 (3 år sen)

  Jag har ett medfött krokigt finger, min farfar hade ett likadant. Det gör aldrig ont och jag har inga problem med det. Men är så nyfiken på studien, någon som vet vad de kom fram till?

 • Avatar Malin 2017-06-7 12:21 (3 år sen)

  Jag har ett medfött krokigt finger, min farfar hade ett likadant. Det gör aldrig ont och jag har inga problem med det. Men är så nyfiken på studien, någon som vet vad de kom fram till?

 • Avatar Berit Liman Magnusson 2017-10-20 16:52 (2 år sen)

  Informationen i artikeln var bra och övertygar nu mig om att söka hjälp eftersom jag har 3 knölar i vänster hand. Fingrarna har ännu inte krökt sig så mycket, men jag vill kunna hindra att det går allt för långt. Jag är dock ganska stel i handen. Har dessutom en artrostumme som kan göra ganska ont.

 • Avatar Ina Fjelde 2018-03-22 01:19 (22 månader sen)

  Er det mulig å ha sykdommen under fotsålene? Det har jeg, tror jeg, men er feilaktig behandlet for Ganglionfot. Har hatt utvekster under v fot men etter to operasjoner gå legen opp og ba meg oppsøke fysioterapeut med laser. Resultatet et arrvev. Kan noe gjøres? Svært mange i min familie har dupuytrens kontrakter. Ina Fjelde


Annons
Annons
Annons