Fråga om ryggraden, muskler och leder

Till oss på Adolf Fredriks Fysiocenter kan du ställa frågor om ryggraden, muskler och leder.

Adolf Fredriks Fysiocenter AB startade 1995 och har kliniker på Kungsgatan och Drottninggatan i Stockholm. På klinikerna arbetar fysioterapeuter, naprapater, läkare, dietist, arbetsterapeut, massörer samt  kiropraktor sida vid sida. Kliniken inriktar sig på behandling, rehabiliteringsträning och förebyggande insatser för människor med besvär i ryggrad, muskler och leder.


Fråga   Skelett

Fråga: Återkommande värk i mina ben

Jag har haft återkommande värk i mina ben, som känns som när man har influensa utan att vara sjuk , sedan jag var i tjugo-års-åldern. Är nu 60 år.

Det har aldrig känts i någon speciell led, som knä, fötter etc. Bara en värk som begränsar sig till benen. Det blir varken bättre eller sämre . Har det inte alls jämt men när värken dyker upp, kan jag bara böja mig framåt för att ta på skor t.ex. några sekunder, sen måste jag resa på mig för det värker så mycket. Det är ingen skillnad mot när jag var ung, då tränade jag mycket på gym och sprang. Numera går jag långa promenader med min hund. Det spelar ingen roll vad jag gör, det är en period på några dagar till en vecka ungefär som återkommer.

Det kan gå månader emellan jag har värken. Alltid endast i benen och det är inte så besvärande, det hjälper med värktabletter t.ex. till natten. Om jag inte tar tabletter, så är det svårt att somna eftersom all beröring framkallar värk, exempelvis vid ändrad ställning - ligga på sidan går inte, då jag ligger  med ett knä ovanpå det andra.  Benen värker hela tiden under den här perioden men inga problem att gå eller arbeta, sitter mycket vid datorn och då behöver jag ständigt röra mig, växla ställning, resa mig upp, gå omkring. Lite besvärande då jag har ca. en timmes samtal med personer, flera gånger om dagen. Får hitta på strategier, som att gå och hämta information utanför rummet, gå till caféet och fortsätta samtalet över en kopp kaffe, föreslå en promenad o.s.v. Det här är egentligen bara bra, samtalsmetoder som fungerar ändå, så paradoxalt nog , gör det här att jag blir bättre i mitt arbete! Jag undrar bara, vad är det här? Varför enbart i benen och hur kan det ha funnits som återkommande inslag i mitt liv, sedan jag var mycket yngre?

Vet ingen som har något liknande problem. Jag ser det alltså inte som så besvärande, dock är det förstås rätt jobbigt när det kommer. Får exempelvis ibland svårt att trampa ur kopplingen eller bromsa. Det går men det gör ganska ont. Inte alltid så mycket värk men en del gånger är det extra knepigt att hantera. Slutligen: min yngsta dotter har just fått diagnosen psoriasisartrit, som kommer i skov. Därför har jag blivit extra uppmärksam även på mina besvär. Har absolut inte ont i någon speciell led, så det kan inte vara min diagnos,  det är bara konstigt att få den här värken då och då.  

Svar:

Då din dotter har psoriasisartrit och du beskriver det som influensaliknande värk, tycker jag att du skall genomgå en utredning hos en läkare. Det finns reumatiskt besläktade åkommor som inte angriper lederna, men ger kraftig muskelvärk. Det som talar emot det är att det verkar bli bättre av att du rör mer på dig. Då kan det röra sig om rent muskulära spänningar.  Du beskriver att framåtböjning,  sidliggande och korsade ben ökar besvären. Det kan tyda på spänningar i lår och sätesmuskulaturen, som i sin tur kan ge så kallad refererad smärta i benen. Frågan är i så fall, varför du får spänningar i benmusklerna. Kanske har du ett ansträngd hållning och  rörelsemönster eller överbelastar på annat vis. En naprapat eller sjukgymnast kan i så fall, efter undersökning hjälpa dig med ett behandlings och träningsupplägg.

Lycka till!

David Söderström, leg. naprapat.


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Hjälp med att tyda svar från MR

2020-01-27 | 10:00

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Positiv ana

2020-01-22 | 13:01

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Låg kroppstemperatur

2020-01-20 | 20:32

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Benskörhet

2020-01-18 | 12:43

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

smärta i händerna.

2020-01-18 | 17:01

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Min bröstkorg är lite lite osymetrisk

2020-01-18 | 22:54

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Pmr

2020-01-20 | 09:03

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Svanskota

2020-01-20 | 13:00

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Vill bli lång

2020-01-17 | 17:32

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Muskelryckningar

2020-01-17 | 03:09

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Min högra sida från mitt perspektiv av bröstkorgen står ut lite.

2020-01-16 | 21:12

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Spottar blod efter behandlad lunginflammation

2020-01-15 | 05:48

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

Ont i armarna

2019-05-14 | 10:32

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

muskeinflammation,ländrygg, skinka ben,vänster sida

2019-05-14 | 14:06

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB

trauma knä

2019-05-14 | 16:29

av Adolf Fredriks Fysiocenter AB


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.