Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Svenskt projekt ska leda till färre fallolyckor

Fallolyckor kostar samhället cirka 25 miljarder årligen. Forskning visar att förebyggande åtgärder kan leda till en minskning av fall och fallskador med upp till 60 procent.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-09-12

Annons

Cirka 25 miljarder kronor är vad fallolyckor kostar samhället varje år, vilket är mer än kostnaden för trafikolyckor. Samtidigt lägger samhället över tio gånger mer på att förebygga trafikolyckor. Därför ska nu ett konsortium, lett av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP), under två års tid utveckla lösningar med målsättningen att minska antalet fallolyckor.

– Forskning har visat att fallförebyggande åtgärder kan leda till en minskning av fall och fallskador med 30-60 procent. I projektet MoTFall kommer vi att samla och bygga kunskap kring fallprevention och utveckla olika typer av lösningar som tillsammans ger en fallförebyggande effekt. Genom att monitorera fallrisk över tid och upptäcka när en äldres risk att falla ökar kan man ge denne individanpassat stöd för att leva ett aktivt liv med minskad fallrisk, säger Monika Lydin, SP, som är övergripande projektledare.

Projektet utgör fas två av innovationsprojektet ”MoTFall (Modern Teknik Mot Fallolyckor)” som initierades av samma konsortium 2014. I konsortiet ingår offentliga aktörer, universitet och världsledande företag vilket ger projektet förutsättningar att ta fram och införa konkurrenskraftiga lösningar som stärker Sveriges position i området.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-09-14 01:24 (8 år sen)

    "Guje"- Det går inte att kräva en bänk precis när jag blir trött. Det finns en enklare lösning. Jag har en "DraMaten" med en fällbar stol. Mitt livs bästa köp.
    I tunnelbanan, vid köbildning eller när helst jag vill så fäller jag ner stolen och sätter mig.

    Om det är halt ute så MÅSTE man lära sig en speciell kroppshållning och placering av fötterna. Då klara man sig oftast och från allvarliga kroppsskador.
    --------

    "lisskarin" - Du skriver:Vi får dålig balans pga ålder - ""inget att göra åt det"". Struntprat.
    Visst blir vi stelare med åldern. Men med massage, lättare gymnastik och balansövningar kan vi göra underverk. Visst kostar det massor med pengar att tvinga alla pensionärer till behandling ofta återkommande, men betydligt billigare än fallolyckorna.

  • Avatar Tidigare användare 2016-09-13 12:22 (8 år sen)

    Det skulle underlätta om det fanns fler bänkar utomhus att vila på när man gått länge! När man är trött i benen är det lätt att ramla!
    På vintern är det ibland glashalt då flera ansvariga inte sandar på gångvägar och trottoarer.
    Min mamma ramlade och bröt lårbenshalsen på grund av att hon blev trött i benen och det fanns inga bänkar, sedan var hennes liv förändrat.

  • Avatar Tidigare användare 2016-09-12 18:56 (8 år sen)

    Hahaha En till som skall få pengar för att göra - ingenting!
    För vad finns att göra? Ingenting! Visst - plocka bort mattorna på vägen till WC! Ta bort trösklar! Till det behövs ingen utredning eller projekt! Vi får dålig balans pga ålder - inget att göra åt det. Nokturi har väl nästan alla gamla och det har ni ju ventilerat. Någon ny medicin har ännu inte dykt upp. Blåsan blir stel med åldern - inget att göra åt det.

  • Avatar 2016-09-12 15:51 (8 år sen)

    Massor av fallolyckor beror på yrsel oftast orsakat av allt för många läkemedel. Det påträffades patienter på äldrehem som fick 27 olika preparat dagligen, när apotekare gått igenom listan, återstod 5 preparat.
    Efter 3 veckor slapp patienten vara sängbunden...och återfick både aptit och balans.
    Detta var ett extremt exempel men det finns otroligt många tiotusentals faktiskt som slentrianmässigt övermedicineras på våra olika boenden.

    Sedan har vi rena synfel naturligtvis som gula fläcken, men många av dessa får väldigt god hjälp också . Man kan rädda de synceller som fortfarande har något liv i sig. Det har många studier visat. Klarin Perfekt vidgar trånga blodbanor så att näringen går igenom hjärnans vindlingar ut i ögongloben och innehåller all näring synorganet behöver.

    Så visst kan det göras väldigt mycket även utan enorma kostnader och utredningar. Tvinga kommuner m.fl. att låta apotekare revidera de äldres medicinering vore att utmärkt steg.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.