Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Så kan benförlust hos kvinnor halveras

Benskörhet (osteoporos) innebär att skelettet blir poröst och försvagas. Detta kan i sin tur leda till att benen lättare bryts. Nu har forskare vid Sahlgrenska akademin hittat ett sätt att halvera åldersberoende benförlust hos äldre kvinnor.


Publicerad den: 2018-06-25

Så kan benförlust hos kvinnor halveras
Annons

Andelen i befolkningen med osteoporos ökar med åldern, och majoriteten av kvinnor som är över 80 år har sjukdomen.

– Det finns idag effektiva läkemedel som ges vid osteoporos, men eftersom benskörheten sällan upptäcks före den första frakturen finns stort behov av förebyggande behandlingar, säger Mattias Lorentzon, som är överläkare och professor i geriatrik vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Och i en studie, som publicerats i tidskriften Journal of Internal Medicine, har forskare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset kunnat visa att det går att halvera benförlusten hos äldre kvinnor genom probiotika.

Annons
Annons

I studien fick 90 äldre kvinnor (som var genomsnitt 79 år gamla) ta ett pulver varje dag under ett år. Vissa av kvinnorna fick placebo och andra fick mjölksyrabakterien Lactobacillus reuteri. Det var dock slumpen som avgjorde vem som fick vad och under studien visste varken kvinnorna eller forskarna vilka som fått det aktiva pulvret.

Förlorade hälften så mycket ben

– Efter ett år, när vi avslutade studien, mätte vi kvinnornas benförlust i deras underben med datortomografi, och jämförde med de mätningar vi gjorde när studien inleddes. De kvinnor som fick pulver med aktiva bakterier hade bara förlorat hälften så mycket ben i skelettet jämfört med de som fått inaktivt pulver, säger Anna Nilsson, som är överläkare och docent vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, i pressmeddelandet.

Nu menar forskarna att upptäckten kan få stor betydelse för framtiden.

– Äldre kvinnor är den grupp i samhället som har störst risk att drabbas av benskörhet och frakturer. Att vi kunnat visa att behandling med probiotika kan påverka deras benförlust innebär ett paradigmskifte. Probiotikabehandling kan bli ett effektivt och säkert sätt att förhindra uppkomsten av benskörhet hos många äldre i framtiden, säger Mattias Lorentzon.

Annons
Annons


Mjölksyrabakterien Lactobacillus reuteri är…
… en bakterie som anses ha flera hälsofrämjande egenskaper.
… finns naturligt i människans mag-tarmkanal.

  Källor

 • Sahlgrenska akademin - https://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//probiotika-kan-skydda-skelettet-hos-aldre-kvinnor.cid1573606

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-02-3 13:22 (5 år sen)

  Var kan man läsa svar på dessa viktiga frågor?

 • Avatar Tidigare användare 2019-01-4 10:39 (5 år sen)

  Jag skrev en lång kommentar under kommentera artikeln - se där!

 • Avatar Tidigare användare 2018-06-28 08:24 (6 år sen)

  Tack för en glädjande information om medicin som hjälper mot benskörhet. Vad heter produkt/medicin med mjölksyrabakterien Lactobacillus reuteri? Får man den med eller utan recept?

 • Avatar Tidigare användare 2018-06-26 18:53 (6 år sen)

  Har man alltså nytta av samma probiotika som man använder för att lindra besvär vid IBS-mage?

 • Avatar Tidigare användare 2018-06-26 08:08 (6 år sen)

  Jag har kollat på tabletter med Laktobacillos, men inte hittat något preparat med just reuteri. Däremot många andra sorters Laktobacillos. Vad ska man ta om man i te hittar just detta?

 • Avatar Tidigare användare 2018-06-25 17:06 (6 år sen)

  I vilken handköpsvara finns tillräckligt av Lactobacillus reuteri?

 • Avatar Tidigare användare 2018-06-25 17:38 (6 år sen)

  Var finns probiotika? Kan man köpa sådant pulver? Tack på förhand!
  Mvh
  Eva Elfving

 • Avatar Tidigare användare 2018-06-25 14:48 (6 år sen)

  Jag har behandlats med 1 veckotablett mot benskörhet i många år, men trots det minskar jag i längd hela tiden, och jag undrar varför ? Tror tabletten heter Alendronat eller Alenat 70 mg och innehåller bifosfornater ? /kan vara fel, men jg tyckte Dr. sa det eller liknande. Jag behandlades i ca 15 år !

 • Avatar Tidigare användare 2018-06-25 12:21 (6 år sen)

  Vilka produkter alternativt tabletter innehåller Lactobacillus reuteri?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.