Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny träningsmetod ska förebygga fallskador

Varje år behöver cirka 70 000 personer i Sverige vård på sjukhus på grund av fallskador som lett till frakturer. Nu ska forskare vid Uppsala universitet genomföra en studie där 400 äldre över 75 år får testa en ny träningsmetod som rönt stora framgångar i Nya Zeeland.
Annons

Bland äldre ses fallskador som ett stort folkhälsoproblem eftersom drabbade ofta får nedsatt fysisk rörlighet, ökad rädsla för fall, ett ökat beroende av andra samt nedsatt livskvalitet. Förebyggande insatser blir också allt viktigare i takt med att befolkningen åldras.

– Aktuell forskning visar att den effektivaste åtgärden för att minska antalet fall är att träna balans, muskelstyrka samt uthållighet. Personerna i studien får göra relativt enkla styrke- och balansövningar i hemmet, som att stå på ett ben, resa sig upp från en stol och göra benlyft med viktmanschett. Det nya är att personerna för dagbok över sin träning, att övningarna görs systematiskt och att man får hjälp att komma igång av en sjukgymnast, säger Susanna Tuvemo Johnson, sjukgymnast inom geriatriken på Akademiska sjukhuset och doktorand vid institutionen för neurovetenskap, Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Forskarna kommer att utvärdera och jämföra effekten av regelbunden träning på förekomsten av fall och fallskador samt sjukvårdskostnader och kostnader för stöd i hemmet för personer över 75 år.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2013-08-23 20:18 (11 år sen)

    En äldre kollega berättade när hon var 80 år gammal för mig att hon började varje morgon med att stå på höger ben och svänga det vänstra fram och tillbaka 10 gånger. Sen gjordo hon likadant med det vänstra. "Så länge jag klarar det, kan jag också cykla och klättra på stegar."
    Nu är jag 80 år. Varje morgon står jag först på höger ben och svänger det vänstra 10 gånger fram och tillbaka, sedan står jag på vänster...
    Britta 80 år


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.