Motion skyddar mot benskörhet

Annons

Barn och ungdomar som idrottar är bättre skyddade mot benskörhet jämfört med barn i samma ålder som är mer stillasittande. Och forskare tror att effekten kan hålla i sig längre än vad man tidigare trott. Enligt en ny avhandling som bland annat är baserad på studier av hälbenen på drygt 2 300 18-åriga män framkommer det att idrott har en viss skyddande effekt mot benskörhet.
– Inom gruppen fann vi att de unga männen som var aktiva idrottare, men även de män som slutat idrotta, hade en högre bentäthet i jämförelse med de män som aldrig tidigare idrottat, skriver Martin Nilsson, sjukgymnast och doktorand, i ett pressmeddelande från Sahlgrenska akademin.

I avhandlingen har även bentätheten i hela kroppen undersökts hos cirka 500 män i 75-årsåldern. Och det som framkommer är att de som hade tävlingsidrottat regelbundet mellan 10 och 30 års ålder hade högre bentäthet än jämnåriga som varit mindre fysiskt aktiva.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-07-27 10:56 (3 år sen)

    Hej, nu är det så här att jag får ej smärtlindring så pass mycket för att k cykla s hjälper mig att få bort smärta och jag har nu ej varit utanför dörren på över 3 år men jag har blivit mycket sämre med hjärtsvikt och njursvikt och även dubbel seende och synbortfall svullna blodkärl över hela kroppen men så länge jag fick komma ut och röra på mig och få den smärtlindring jag har fått nästan som en order från smärt klinik men även ortopeder och då specialister inom det området och jag vet ej vad jag ska göra nu för jag blir snabbt sämre med både smärta och det andra som det är nu dör jag när som helst och mitt framför vc som vägrar hjälpa mig fast dom får bakläxa av de flesta inom vården. MVh Kerstin