Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Höftfrakturer motverkas med handröntgen

Ungefär var femte kvinna och tionde man kommer att bryta höften till följd av benskörhet. Med hjälp av en enkel handröntgen hoppas man kunna upptäcka problemet innan benbrottet sker.

Publicerad den: 2015-03-06

Annons

Andelen svenskar som får en höftfraktur är bland de högsta i världen. Ändå ligger vi under EU-genomsnittet när det gäller förebyggande insatser mot benskörhet. Doktoranden Johan Kälvesten, civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik, har nyligen studerat en ny metod som kallas digital röntgenradioprogrammetri. Med hjälp av tekniken ska benskörhet kunna upptäckas i ett betydligt tidigare skede.

– Den är ett sätt att mäta innehållet av benmineral i skelettet och bygger på en helt vanlig röntgenbild av handen. Bilderna skickas automatiskt till en dator som analyserar benens kvalitet. Resultaten skickas sedan automatiskt tillbaka till patientens journal, säger han i ett pressmeddelande från Linköpings universitet.

Johan Kälvesten har analyserat tusentals röntgenbilder av händer och därefter följt upp vilka individer som senare drabbades av en höftfraktur. Resultatet visar att personer med låg bentäthet i handskelettet löper större risk att bryta höften senare i livet.

Annons
Annons

Genom att använda screening skulle personer i högriskgruppen kunna upptäckas i god tid, och få behandling som stärker skelettet. Försök har gjorts där röntgenradioprogrammetri av handen lagts till i samband med mammografi, och det extra momentet varken påverkade eller försenade arbetet nämnvärt.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.