Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

E-vitaminbrist bakom svenska benbrott

En omfattande studie från forskare vid Uppsala universitet och Karolinska institutet visar att äldre kvinnor och män som får i sig låga mängder av E-vitamin löper ökad risk för att drabbas av frakturer.
Annons

– Våra resultat kan vara en förklaring till varför de nordiska länderna med sitt låga intag av E-vitamin i befolkningen har världens högsta förekomst av frakturer, säger professor Karl Michaëlsson vid Uppsala kliniska forskningscentrum, till UNT.

Bland kvinnorna och männen i studien var ett intag av mindre än 10 milligram E-vitamin per dag kopplat till ökad risk för frakturer.

– Däremot såg vi inga tecken alls på att intag av E-vitamin utöver denna riskgräns skulle ytterligare förbättra skyddet mot frakturer, säger Karl Michaëlsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.