Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Enkel spruta kan skydda mot benskörhet

Annons

Inom några månader kan ett nytt läkemedel mot benskörhet börja användas i Sverige. Under våren kommer den europeiska kommissionen att med all sannolikhet godkänna det nya läkemedlet Prolia som har effekt mot benskörhet hos kvinnor som har passerat klimakteriet. I dag lider ungefär var tredje kvinna i Sverige över sjuttio år av benskörhet, som ofta leder till brott i ben och kotor. Men endast en bråkdel av de drabbade kvinnorna får behandling mot sjukdomen.

Det nya läkemedlet Prolia innehåller en antikropp (denosumab) som hämmar produktionen av de celler som bryter ner skelettet i kroppen. Den omfattande studien, där totalt 7 800 kvinnor medverkade, visade att läkemedlet kraftigt minskade risken att drabbas av frakturer. Överläkaren Ove Tørring på Södersjukhuset var delaktig i studien.
– Det är en jätteintressant behandling. Den tycks vara minst lika effektiv som de mediciner vi använder i dag. Särskilt bra tycks den vara för kvinnor över 75 år, som är en högriskgrupp, säger han till Dagens Nyheter.

Prolia ges i form av en spruta strax under huden två gånger per år. Ove Tørring beskriver det som en enkel behandlingsform.
– Den är en enkel behandling och vissa kan ta sprutan själv. Flera mediciner ges i dag genom infusioner, som kan vara besvärliga att ge. Andra tas i form av tabletter, som många äldre glömmer bort eller slutar att ta, säger han.

Annons
Annons

Hittills har inga allvarliga biverkningar rapporterats.
– En studie pekar på ökad risk för infektioner. Vi vet inte hur immunförsvaret kan tänkas påverkas på sikt, säger Kerstin Claesson, utredare på Läkemedelsverket.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.