Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Alkohol - en vanligare dödsorsak hos äldre

Antal äldre som dör av alkoholrelaterade orsaker ökar. Främst ses problemet hos äldre kvinnor. Det visar en ny rapport från Socialstyrelsen.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-02-24

Annons

– Att ta ett glas vin till maten har blivit mer socialt accepterat. Men det finns risk att ett drickande som gått att hålla i schack under arbetslivet eskalerar efter pensionen. När man blir äldre kan kroppen påverkas annorlunda av alkohol. Det kan också finnas risker för att alkoholen reagerar med mediciner man tar, säger Michaela Prochazka, samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen.

År 2015 dog över 1 000 personer 65 år och äldre av alkoholrelaterade orsaker. Det innebär en ökning med 41 procent på 14 år. Vidare får allt fler äldre vård för diagnoser relaterade till alkoholmissbruk, däribland flest kvinnor, och Michaela Prochazka talar om ett mörkertal.

– När en äldre person till exempel kommer till akuten kontrollerar man inte alltid om alkohol varit inblandat, trots att så kan ha varit fallet exempelvis när det gäller fallskador. Primärvården har en viktig roll när det gäller att upptäcka missbruk, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.