Fråga doktorn

Fråga   Sex & relationer

Fråga: känner inte igen sig själv

Hej! Jag och min sambo har ett stort problem, för snart 3 år sedan föddes vår son och sedan dess har min sambo obefintlig sexuell lust och svårt för närhet av alla typer (svårt att ge spontan närhet, kramar och pussar samt komplimanger). Hon säger själv att hon inte känner igen sig själv och tycker det är jobbigt. Närhet av erotisk natur känns främmande för henne och hon kan inte slappna av och känna någon sexuell lust längre. Hon gjorde en konisering för cirka 3 månader sedan (graden var en svag 2:a) och var lite orolig för att ha samlag efter det. Vi har haft det 2-3 gånger och hon säger att det känns bra utan några problem. Det jag undrar är om den sexuella lusten som försvunnit HELT efter en förlossning kan vara relaterad till att hormonbalansen inte är som den ska? Visst är det extremt vanligt med minskad lust efter förlossning, men knappast 3 år efter? Om det är en hormonrubbning, rättas den till av sig själv eller det får man leva med resten av livet? Det hon märker är en ökad sexuell lust dagen efter alkoholintag, men inte efter varje gång dock. Mycket tacksam för hjälp med detta då det helt håller på att förstöra vår relation och närhet till varandra, något som ingen av oss vill.

Svar:

Det är ganska typiskt det du beskriver, "att din sambo har svårt med närhet av alla typer". Har men ett sexuellt olust problem så blir det så att man undviker fysisk beröring av rädsla att det ska misstolkas som ett ja till sex.

Ja den sexuella lusten dämpas ofta hos många kvinnor, dels under graviditeten men även efter förlossningen. Rent hormonellt sker en omställning och visst påverkas vi på olika sätt av den. Den nära anknytningen till barnet känslomässigt och fysiskt ger en tillfredställelse. Hormonet Oxytocin utsöndras vid beröring och amning, det ger en känsla av avslappning och lycka, kvinnor känner en nära samhörighet med barnet. Det kan för en del kvinnor kännas fullt tillräckligt med barnet och dess närhet, hennes kropp har behövts för att bära barnet, föda och amma. När sen mannen pockar på uppmärksamhet och vill ha tillbaka sin älskarinna kan det bli övermäktigt för henne, en känsla av att mannen blir "en person ytterligare att tillfredställa".

Under amningen så är östrogenet ngt hämmat (hormonet som främjar könsdriften), många kvinnor kan uppleva att lusten successivt återvänder när de trappar ner på amningen. Det finns dock studier som motsäger att den hormonella påverkan på kvinnan dämpar lusten och pekar på att det huvudsakligen är en fråga om attityder. Många nyblivna mammor vill och kan faktiskt bejaka kroppens kapacitet och alla dess funktioner parallellt. Lusten påverkas av många olika faktorer. Att hon fått en ny roll som mamma kan vara svårt att kombinera med rollen som älskarinna din sambo.

Ömsesidig respekt och hänsyn stärker samhörigheten. Att visa varandra omtanke är att plussa på varandras känslokonton. Ju mer du sätter in desto mer kan du ta eller få ut. Vi är alla sociala varelser som behöver bekräftelse och behöver visa varandra kärlek och uppskattning. Sex och lust börjar med vad vi gör tillsammans med kläderna på. Ur sensualitet föds sexualitet. Kommunikation är a och o. Kom igång med att prata om hur ni hade det sexuellt innan ni blev föräldrar, hur det var när ni hade det som bäst? Tala öppet om ert samliv om vad ni önskar vill och behöver?

Uttalad samlagsvila lugnar ner pressen på sex. Ni ska kela och kramas så mycket som möjligt under den tiden, sen ska din sambo tala om när hon känner lust till samlag. Glöm inte att var och en har ett totalt eget ansvar för sin sexualitet och när man vill dela den med sin partner ska båda vara överens. Jag tycker att ni ska söka hjälp hos en terapeut/sexolog, det snabbar på hjälpen.


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Jaydess

2016-05-17 | 22:13

av Suzanne Lindström

Hur smittar klamydia?

2016-04-26 | 23:22

av Eva Rylander

Kan jag blivit smittad?

2012-05-14 | 16:14

av Annika Johnsson

Kondylom?

2012-04-9 | 13:32

av Annika Johnsson

Orolig efter kondylombehandling

2012-03-2 | 11:34

av Annika Johnsson

Cellförändringar och p-piller

2012-02-19 | 13:02

av Sven-Eric Olsson

Kolossal klåda efter wartec!!

2011-12-1 | 14:30

av Annika Johnsson

Cellförändring / otrohet?

2011-11-14 | 19:23

av Annika Johnsson

Kondylom

2011-11-17 | 12:30

av Annika Johnsson

Impotens och hjärtinfarkt

2011-07-21 | 11:58

av Mikael Lehtihet

För tidig utlösning

2011-06-22 | 22:11

av Mikael Lehtihet

Tycker inte om sex. Kan/måste jag lära mig?

2011-05-12 | 22:25

av Suzanne Lindström

Latent herpes

2011-04-14 | 17:59

av Annika Johnsson

Klamydia - hur lång tid tar behandlingen?

2011-03-31 | 15:40

av Annika Johnsson

Vaginism

2011-02-18 | 10:23

av Lena Marions


Annons