Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Unga måste ändra attityden till kondom vid samlag


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-04-06

Annons

En stor enkätundersökning om sexuella handlingar, attityder och kunskap bland unga har genomförts av Göteborgs universitet på uppdrag av Smittskyddsinstitutet. Undersökningen visar bland annat att unga är i genomsnitt 16 år och nyktra vid sexdebuten, men bara vid hälften av samlagen används kondom.

– Vi måste få unga människor att ta upp frågan om kondom som en självklarhet när de har sex. Att så många inte använder kondom fast de vet att det skyddar mot både könssjukdomar och ofrivilliga graviditeter visar hur viktigt det är att jobba med attityder och beteende, säger Ronny Heikki Tikkanen, en av forskarna bakom studien som genomförts bland 15 000 unga i åldrarna 15-29 år från hela landet, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

De som sexdebuterar tidigt är generellt också mer riskbenägna när det gäller alkohol och droger. Det är också vanligare att de har tagit emot pengar för att ha sex.

– Vi måste bli bättre på att uppmärksamma unga som har ett riskbeteende. Vi måste också bli mer medvetna om att det finns en koppling mellan sexuella risker, droger och social utsatthet. Hittar vi stödjande strukturer tidigt finns det större förutsättningar att främja den sexuella hälsan, självkänslan och välbefinnandet, säger Margareta Forsberg, FoU-ansvarig vid Smittskyddsinstitutet.

Nu vill forskarna bakom studien uppmärksamma nya metoder och strategier i förebyggande syfte kring ungas attityder och beteende kring sexualitet och hälsa.&nbsp&nbsp

Undersökningen visar också att en tredjedel av alla män och pojkar mellan 15-29 år dagligen tittar på porr. En femtedel av kvinnorna uppger att de tittar någon eller några gånger i månaden jämfört med cirka hälften av männen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.