Svenskar näst bäst på att använda kondom

Annons
Annons
Annons

Svenskarna är mest missnöjda med sitt sexliv av nordborna. Det visar en ny undersökning från Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU. I undersökningen har medborgare i Norge, Sverige, Finland och Danmark fått svara på frågor om sex. 28 procent av de svenska medborgarna uppger att de inte är särskilt nöjd med sitt sexliv, och det är den högsta siffran i Norden. I Danmark är invånarna mest nöjda med sexlivet och 50 procent svarar att påståendet ”jag är nöjd med mitt sexliv” stämmer ganska bra eller helt. &nbsp

Enligt undersökningen toppar svenskarna fortfarande statistiken i Norden över högst frekvens av oskyddat sex. I fjol sökte 40 000 svenskar vård för klamydia och 500 fick hiv. Men samtidigt framkommer det att unga svenskar mellan 15-20 är näst bäst i Norden, efter finländarna, på att använda kondom.
– Vi vet inte varför de unga blivit bättre på att använda kondom, men det offentliga samtalet om HPV-virus och fler fall av klamydia har inneburit en kraftansträngning från hela samhället, säger sexualupplysare, Maria Bergström på RFSU till DN.se.

Men samtidigt har ungdomsmottagningarna svårt att nå unga män och killar.
– Ungdomsmottagningarna når inte unga killar. Där måste mer göras, säger Bergström.

15-20-åringarna har sex oftare än andra, visar undersökningen. 21 procent av ungdomarna har sex flera gånger i veckan. Bland de som är över 50 år är det 27 procent som inte har haft sex alls under de senaste tre månaderna.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons