Spiral kan ge färre aborter

Annons

Ökad användning av spiral som preventivmedel skulle kunna minska antalet aborter, visar en långtidsstudie från Sahlgrenska Akademien i Göteborg. Under 25 år har Ingela Lindh, barnmorska och forskare på avdelningen för gynekologi och obstetrik vid Sahlgrenska i Göteborg,&nbspföljt 286 kvinnor under deras fertila period från 19 år till 44 år.
– Jag tittade på 19-åringar som varit gravida och jämförde dem med en grupp jämnåriga som inte varit gravida. Då såg vi att de i den första gruppen hade många fler oönskade graviditeter. Och den ökningen fortsatte tills kvinnorna var 24 år, berättar Ingela Lindh, till Göteborgs-Posten.

P-piller har länge varit förstahandsvalet för många unga kvinnor.&nbsp
– Vår studie visar att om vi får kvinnorna att gå över till spiral efter den första aborten, så minskar det antalet aborter framöver för kvinnan, säger Ingela Lindh.

Hon ser&nbspheller inga risker med spiraler för unga kvinnor. Sammanfattningen av studien är att kvinnor som gör aborter ska fångas upp snabbare av sjukvården än det görs i dag. Kvinnorna kan då erbjudas att sätta in spiral i stället för att äta p-piller. Siffran för upprepade aborter är 38 procent, vilket är bland de högsta siffrorna i Västeuropa.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons