Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Spiral kan ge färre aborter

Annons

Ökad användning av spiral som preventivmedel skulle kunna minska antalet aborter, visar en långtidsstudie från Sahlgrenska Akademien i Göteborg. Under 25 år har Ingela Lindh, barnmorska och forskare på avdelningen för gynekologi och obstetrik vid Sahlgrenska i Göteborg,&nbspföljt 286 kvinnor under deras fertila period från 19 år till 44 år.
– Jag tittade på 19-åringar som varit gravida och jämförde dem med en grupp jämnåriga som inte varit gravida. Då såg vi att de i den första gruppen hade många fler oönskade graviditeter. Och den ökningen fortsatte tills kvinnorna var 24 år, berättar Ingela Lindh, till Göteborgs-Posten.

P-piller har länge varit förstahandsvalet för många unga kvinnor.&nbsp
– Vår studie visar att om vi får kvinnorna att gå över till spiral efter den första aborten, så minskar det antalet aborter framöver för kvinnan, säger Ingela Lindh.

Hon ser&nbspheller inga risker med spiraler för unga kvinnor. Sammanfattningen av studien är att kvinnor som gör aborter ska fångas upp snabbare av sjukvården än det görs i dag. Kvinnorna kan då erbjudas att sätta in spiral i stället för att äta p-piller. Siffran för upprepade aborter är 38 procent, vilket är bland de högsta siffrorna i Västeuropa.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons