Romantiker slarvar mest med kondom

Unga tänker att de ska använda kondom, men slarvar ofta när det väl kommer till kritan. Det visar en ny studie gjord vid Stockholms universitet. Sämst på att skydda sig är traditionella personer med en romantisk syn på sex.

Publicerad den: 2014-12-12
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Forskaren Veronika Fridlunds undersökning kring ungdomars användning av kondom visar bland annat att många unga tror att de kommer att använda kondom, men att de i praktiken inte gör det. Men det som Veronika Fridlund själv tycker är det mest spännande resultatet är något helt annat.

Romantiker dåliga på att använda kondom

En grupp visade sig vara bättre på att skydda sig än andra - unga med en avslappnad syn på sex, i form av exempelvis många partners, öppna förhållanden och en bredare syn på vad som räknas som sex. Traditionella och romantiska personer som såg sex som ett slags förtrollning var sämre på att använda kondom.

Annons
Annons

– De otraditionella väljer helt enkelt att avstå att ha sex eller väljer en annan typ av sex om en kondom inte finns tillgänglig. De med traditionell syn väljer ofta att ha vaginalsex i alla fall. Detta är dock något som behöver undersökas mer, säger Veronika Fridlund i ett pressmeddelande från Stockholms universitet.

Tips om alternativt sex

Hon vill nu se att sjukvården förändrar sitt sätt att informera unga om kondomer. Istället för att bara förespråka kondom borde personalen prata med patienten om vilka problem det finns med kondomanvändningen och hur man skulle kunna lösa dem.

Annons
Annons

– Vi behöver ge människor strategier för hur de ska hantera situationen om de till exempel inte har en kondom tillgänglig eller om de har druckit alkohol. Det kan exempelvis röra sig om att försöka vidga sexbegreppet till att inkludera andra sexuella praktiker än penetrationssex, säger Veronika Fridlund.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Stimula prima 2015-01-24 01:15 (5 år sen)

    "Stimulanskunskap"bestående av kartläggning av de erogena zonerna borde ingå som ett självklart moment i skolans sexualnjutningskunskap för produktion av fler svenska bebisar,så att inte muhammedanerna erövrar landet genom att de genom den heliga Koranen uppmanas att "gå på sin åker"(kvinna) "när helst det lyster honom".Då tar jihadisterna över landet! Vi måste bli bättre på "det där"!Gud vill det och har inte skapat oss för att ligga stilla med fingrarna knäppta,för då blir det ju liksom inget resultat av det förspelslösa sänghalmsgåendet och det ta vore minsann både synd och skam.Använd klåfingrarna! För antijihads skull ! (:-)


Annons
Annons
Annons