P-pillers effekt på livskvalitet granskas

Fler unga kvinnor slutar med p-piller, ofta på grund av att de upplever problem med nedstämdhet eller minskad sexlust. I en av de första studierna någonsin ska nu p-pillers effekt på livskvaliteten granskas.

Publicerad den: 2015-01-07
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Trots att p-piller funnits i ett halvt sekel är okunnigheten om preventivmedlets effekter stor.

– När det gäller allvarliga medicinska risker kring p-piller vet vi en hel del, men när det kommer till livskvalitet och hur man känner sig vet vi nästan ingenting, säger Angelica Lindén Hirschberg, professor vid Karolinska institutet och Netdoktors expert, som leder den nya studien, i en intervju med TT.

Annons
Annons

– Med tanke på att uppemot 40 procent av unga kvinnor numera använder hormonella preparat som t ex p-piller, ibland i decennier, är det angeläget att också titta på hur man kan påverkas allmänt av det som preventivmedel, säger hon.

Annons
Annons

Studie kring p-piller och kvinnors livskvalitet

I studien ingår totalt 300 kvinnor, varav hälften ska ta p-piller under tre månader och den andra hälften får placebo. Under tiden ska kvinnorna rapportera om hur de mår och hur de upplever sin livskvalitet.

Alexandra Alegren, 33 år, från Stockholm, säger att p-pilleranvändandet sjunkit i hennes vänskapskrets.

– Jag tror att folk är mer medvetna nu om att vi stoppar i oss hormoner som inte ska vara i kroppen. Jag blev själv negativt påverkad av dem, säger hon till TT.

Men Angelica Lindén Hirschberg vill betona att det inte är säkert att man kommer att kunna belägga att p-pillren faktiskt påverkar livskvaliteten negativt.

– Att ha en ofördelaktig föreställning om p-piller från början kan också påverka hur man mår. I vissa fall kan kvinnor säkert påverkas negativt, men vi tror inte att det gäller generellt.

Har du påverkats av dina p-piller? Hur?

Berätta gärna i en kommentar direkt under artikeln. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • -
  Maria 2015-06-3 14:57 (5 år sen)

  Man ska inte experimentera med ppiller! Tjejer, skaffa er hormonfria alternativ så kommer kroppen tacka er senare när ni slipper hormonella störningar som sjukvården bara ignorerar.

 • Avatar Rebecca 2015-04-9 19:42 (5 år sen)

  Jag åt p-piller från och till under några år. Tyvärr mådde jag inte alls bra. Jag fick dels extremt ont i brösten och mådde som under pms konstant, efter några veckor började allt göra ont i underlivet. Extremt torra slemhinnor och fick små sprickor.så fort jag slutade med p piller slutade det. Jag hoppas fortfarande på att någon sort kanske kan fungera men 4 sorter har jag reagerat likadant på. Och ärligt så rycker jag det är väldigt olustigt att äta piller som du kan må så dåligt av

 • Avatar Gabriella 2015-01-13 20:46 (5 år sen)

  Jag är 28 år och har provat 3 olika sorters P-piller. De första började jag med när jag var 15 år då jag åt Neovletta vilket resulterade i en känslomässig bergochdalbana, samt sköra och torra slemhinnor. När jag slutade med dom ca 3 månader senare försvann problemen.
  Nästa gång var när jag var 20 och åt Follimin. Lugnt stabilt humör men sexlusten var helt död vilket var anledningen att jag slutade med dom.
  Nästa gång jag provade var jag 27 och då provade jag minipillrena Cerazette eftersom jag tänkte att minipiller kanske skulle fungera bättre. Det gjorde det inte. Vredesutbrott, konstant bråk med pojkvännen men ökad sexlust (?) dubbelt så stora bröst som gjorde ont, akne och konstant mens. Men det värsta av allt var depressionen och självmordstankarna som blev värre och värre. Efter 3 månader orkade varken jag eller min pojkvän mer och jag slutade med dom och det tog ca 4 månader så mådde jag bättre.

  Jag köpte en p-dator som är hormonfri och den har räddat mig så jag kan må bra och ha ett bra sexliv. Har haft den i ca 1,5 år och rekommenderas till er som har regelbunden mens (viktigt). Dyr men värt det! Jag och pojkvännen delade på kostnaden.
  www.ladycomp.com

 • Avatar Sandra 2015-01-8 16:43 (5 år sen)

  Therese, antar du menar ÄGGLOSSNING och inte ÄGGSTANNING... ;-)
  "Slippa ha mens varje månad"?! Trodde det var viktigt och sunt att ha det, enligt kroppens egen klocka. Måste väl finnas nån effektiv migränmedicin el?!

  F ö tror jag personligen det absolut kan finnas ett samband mellan manipulering av kroppen med hormoner och den ökande bröstcancern, varför skulle den annars bara öka o öka, ffa hos UNGA FRISKA kvinnor?? T o m utan ärftlighet. Finns ju ett samband mellan ÄLDRE o östrogentabletter o bc så varför inte även med p-piller?? Sen kan exp. förneka det hur mkt de vill. Vill väl inte riskera nån lavinartad ökn av grav. el aborter... Ej påläst dock, mest bara sunt förnuft.

  VI VILL INTE HA HORMONBEHANDLADE DJUR MEN VÅRA EGNA KROPPAR GÅR BRA??!!

 • Avatar Maria 2015-01-8 08:12 (5 år sen)

  Jag är 19 år och har gått på p-piller i ungefär ett år och åtta månader. För mig har p-piller bara vart en fördel. Jag började med Neoletta och byte sedan till Prionelle på grund av prisskillnad. Anleddningen till att började var för att få ett bekvämare sexliv. Men mensvärken minskade till nästan ingenting och mens blev så regelbunden att det nästan går att klocka den.

 • Avatar Therese 2015-01-8 01:44 (5 år sen)

  Jag har ätit piller i nästan 20 år. Var tvungen att börja med den tidigt för att reglera mensen. Jag blödde för mycket och för ofta. Det fanns en medicin som jag fick prova först, men den hjälpte inte och då var det piller som gällde. Jag får väldigt svår migrän när jag har mens därför används ppillren på mig också för att slippa ha mens varje månad. Jag har aldrig känt att pillren skulle påverka mig på något sätt. För 6 år sedan hade jag ett uppehåll på nästan ett år, jag använde tests tickar för att se om jag hade äggstanning. Flytligare DS som äggvita kom, men tests rockor visade negativt varje gång. 10 månader efter att jag slutat ta piller hade jag fortfarande ingen ägglossning . Det beror ju troligtvis på att jag tagit dem i så många år. Om man har migrän med aura så skriver de inte ut piller på gyn, man måste gå till en vanlig läkare. Innan jag hade uppehållet hade jag aldrig haft migrän med aura. Det var under uppehållet som jag fick migrän med aura för första gången. Så för mig är det tvärt om, jag får mer auramigrän om jag inte tar piller, så det är också en anledning till att jag tar dem. Om jag ska säga något, så kan man väl säga att de påverkar mig med ögonen nu. Eftersom min ägglossning inte kom igång under de 10 månader jag hade ett uppehåll, så oroar det mig om jag vill ha barn någon gång. Hur lång tid skulle det egentligen ta innan min ägglossning kom igång så att jag ens har möjlighet att bli gravid Tänk om den aldrig kommer tillbaka?

 • Avatar Ellen 2015-01-8 00:29 (5 år sen)

  Inte alla tror jag. viss deppighet ibland men kan inte påstå att jag var gladare innan jag tog ppiller..
  Sexlusten är det inget fel på!

 • Avatar Linnea 2015-01-7 21:53 (5 år sen)

  Jag klarar inte av hormoner. Blir så nedstämd att jag blir självmordsbenägen av en del, detta började efter att jag fött barn.

  Jag har prövat nästan alla sorter som finns på marknaden eftersom jag blödde ut två kopparspiraler jag är dessutom allergisk mot latex och latexfria kondomer är både dyra och rätt obekväma.
  Hormonspiralen stod jag ut med efter ett tag, det var vidrigt i början men efter ett tag så la sig den värsta ångesten men jag fick då i stället cystor så jag fick plocka ut den
  Det hade varit fantastiskt med ett hormonpreparat som fungerade för mig men hittintills har ingenting fungerat.

 • Avatar Britta 2015-01-7 21:08 (5 år sen)

  Hej!
  Jag har påverkats negativt på p-piller eller rättare sagt nära-döden upplevelse. Lungemboli - blodproppar i lungorna.

  Jag tar inget Waran eller Fragmin och det är så länge jag inte får i mig nåt med östrogener eller bli gravid.
  Så fort jag får problem med andningen eller ont i bröstet så åker jag direkt till medicin akuten. Har det i bakhuvudet..

 • Avatar Eva öman 2015-01-7 17:00 (5 år sen)

  Mådde bra när jag va ung och åt piller men när jag blev ca 30 blev jag deprimerad och viljelös.


Annons
Annons
Annons