Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nya p-piller ger högre risk för blodpropp

Tanken var att moderna p-piller skulle bli ett säkrare alternativ för kvinnor – men det blev precis tvärtom. En ny studie bekräftar att kombinationspiller ger högre risk för blodpropp än de äldre alternativen.
Annons

Att användning av p-piller ger en ökad risk för att drabbas av blodpropp har varit känt sedan länge. För att minska riskerna utvecklades kombinerade p-piller med flera olika substanser. Men för ett och ett halvt år sedan presenterade den europeiska läkemedelskommittén en utvärdering av kombinerade p-piller som visade att man misslyckats med målsättningen:

Kombinationspiller ger högre risk för blodpropp

Riskerna med de nya kombinationspreparaten var högre än med de äldre p-pillervarianterna, rapporterar tidningen Vårdfokus. Dessa resultat har nu bekräftats i en ny stor studie, presenterad i British Medical Journal.

Annons
Annons

De äldre p-pillren som innehåller levonorgestrel, noretisteron eller norgestimat ger en 2,5 gånger ökad risk för att drabbas av blodpropp, jämfört med om man inte äter några p-piller, medan de nya kombinerade p-pillren med drospirenon, desogestrel, gestoden och cyprotenon ger en fyra gånger högre risk. Ändå tillhör en av de modernare p-pillervarianterna de mest förskrivna i Sverige.

Mycket stor studie kring p-piller

I studien ingår 10 500 kvinnor som använt p-piller och drabbats av blodpropp och runt 42 000 kontrolldeltagare att jämföra med.

– Det här är ju en mycket stor studie som styrker både tidigare data och det som den europeiska läkemedelsmyndigheten redan rekommenderar, alltså att levonorgestrelpreparat ska användas i första hand vid blodproppsrisk, säger forskaren Helle Kieler, chef för centrum för läkemedelsepidemiologi vid Karolinska institutet, till Dagens Medicin.

Använder du p-piller? Hur tänker du kring de här rönen? Kommentera gärna direkt under artikeln. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-08-9 07:34 (9 år sen)

    Yes you are a winer dear I don't think you got enough wear out of last year's winetr-set, and I don't really have a winetr-set to speak of, so…

  • Avatar Tidigare användare 2015-05-29 15:28 (9 år sen)

    Hej Elisabet! Mini-piller tillhör inte kombinationspillren och rekommenderas till kvinnor som har exempelvis ärftlighet för blodpropp. Hälsar Anna-Cajsa, redaktör på Netdoktor

  • Avatar Tidigare användare 2015-05-29 12:01 (9 år sen)

    Jag tar Mini-Pe. Vill inte sluta med dem för nu slipper jag min smärtsamma mens, helt. Jag slipper mensen. Hör Mini-Pe till de nya?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.