Kampanj ska få ungdomar att välja kondom

Annons
En av tre ungdomar svarar i en undersökning att de sällan eller aldrig ser till att kondomen används, och var fjärde man i åldern 20-24 år tar hellre risken att få en könssjukdom än avstår från sex om de inte har en kondom till hands. Svenska killar och tjejer har en positiv attityd till kondomen ”i princip” men inte till att använda den själv. Det visar nya siffror om ungdomar och sexualitet som Socialstyrelsen i samverkan med Nationella hivrådet presenterar.

Hivstatistiken visar att 221 av de anmälda fallen i Sverige år 2009 var heterosexuellt smittade, 134 fall konstaterades i gruppen män som har sex med män och 27 var smittade via intravenöst missbruk. Gruppen män som har sex med män är överrepresenterade när det gäller inhemsk spridning av hiv.

Under 2000-talet har man sett en ökning i denna grupp, vilket pekar på ett ökat risktagande. Folkhälsominister Maria Larsson och Nationella hivrådets ordförande Christer G Wennerholm, skriver på Dagens Nyheters debattsida att kunskapen finns och nu gäller det att börja jobba med attityden.
"Mot bakgrund av att nära 40 000 personer förra året smittades av klamydia och nära 500 av hiv, måste fler nu förstå vikten av att använda kondom vid nya och tillfälliga sexuella kontakter", skriver dem. &nbsp

För att få bukt med problemet inleds nu den första stora informationsinsatsen sedan 2003. Det är ett första steg och målet är att spridningen av hiv ska halveras till 2016. ”Det borde vi klara. Gör kondomen till en självklarhet”, skriver Maria Larsson och Christer G Wennerholm på Dagens Nyheters debattsida.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons