Hårdare receptregler för preventivmedel får kritik

En ny regel kring märkning av läkemedel kan leda till oönskade tonårsgraviditeter. Docenten och gynekologen Lena Marions befarar att det nya kravet på att läkemedel som används utanför sitt godkännande ska märkas med ett ”OBS” kan få unga tjejer att avstå från preventivmedel.

Publicerad den: 2015-04-01
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

De förändrade reglerna kring recept på preventivmedel har bara gällt i en månad men möts redan av motstånd inom vården. Tidigare var den utskrivande läkaren tvungen att skriva ett ”OBS” på receptet om läkemedlet skulle användas i högre eller lägre dos än rekommendationerna. Men med de nya reglerna krävs ett ”OBS” även för läkemedel som används utanför sitt godkända område. Reglerna gäller alla läkemedel men i praktiken kan de bli särskilt problematiska när gäller preventivmedel, menar Lena Marions, docent i gynekologi vid Karolinska institutet. Eftersom dessa läkemedel i studier nästan uteslutande har testats på kvinnor över arton år kommer läkarna att behöva skriva ett ”OBS” på förpackningar som ges till unga tjejer under arton, skriver Dagens Medicin. Lena Marions menar att det kommer att bli svårt att förklara för denna grupp varför hon rekommenderar läkemedel som inte verkar vara avsedda för dem.

– ”Jo förstår du. Det här är inte till för dig, det är absolut inte gjort för dig, det är inte provat på dig, det är inte lämpligt för dig. Men jag tycker att du ska ha det ändå.” Hur många kommer att vilja använda det? Ingen, säger hon till tidningen.

Patientsäkerhet syftet bakom regeländringen kring preventivmedel

Lena Marions har förståelse för att syftet med regeländringen är att öka patientsäkerheten men hade gärna sett ett undantag från reglerna för just preventivmedel.

Annons
Annons

– Det känns som en principsak. Preventivmedel är känsligt redan i dag och många är rädda för att ta hormoner för att de tror att de kommer att påverka dem negativt. En sådan här sak förstärker det och ökar risken för att unga inte vill använda preventivmedel.

Borde preventivmedel få undantas från OBS-reglerna?

Kommentera gärna direkt under artikeln. 


Annons
Annons
Annons