Fråga doktorn

Fråga   Sex & relationer

Fråga: Utebliven mens efter p-piller

Hej! Jag är en kvinna och 28 år gammal. För 4 månader sedan slutade jag med p-piller. Innan dess hade jag ätit p-piller utan uppehåll i 10 år. Under tiden jag åt p-piller hade jag alltid regelbunden mens, men nu har mensen uteblivit. Finns det något man kan göra för att få kroppen att fungera som vanligt utan p-piller? Jag vet att jag inte är gravid.

Svar:

Hej,

Det är svårt att veta hur din mens skulle ha varit om du inte ätit p-piller. En del har ju oregelbunden mens. Detta kan absolut vara något tillfälligt.

Bra att du har uteslutit graviditet, finns det andra tänkbara skäl som t.ex uttalad viktnedgång eller så?. Det är knappast något farligt men jag tycker att du ska kontakta en gynekolog om du inte får någon blödning inom dom närmsta 2-3 månaderna. Man kan ibland ta vissa hormonprover för att få lite vägledning.

Själva p-piller effekten sitter inte kvar i månader efter avslutat intag, det är därför det är viktigt att skydda sig mot en oönskad graviditet direkt efter att man tagit sista tabletten.

Med vänliga hälsningar,Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.