Fråga doktorn

Fråga   Sex & relationer

Sterilisering inom landstinget

Jag har en dum fråga känns det som, som jag har funderat på. Min svägerska sa häromdagen att sterilisering i Sverige är förbjudet inom landstinget i Sverige. Ska man göra det så måste man gå till en privatklinik. Hon hävdade att det den senaste tiden har förekommit människor som har hamnat i koma m.m. pga sterilisering. Har sökt på nätet efter information som kan styrka hennes påstående, men tyvärr har jag inte hittat något. Givetvis vill jag ha svar på detta eftersom jag planerar om ett par år att sterilisera mig.

Svar:

Sterilisering i Sverige utförs såväl inom landstinget som av privata vårdgivare. Dock kan kostnaden för ingreppet variera. Kvinnlig sterilisering är ett säkert ingrepp som utförs antingen genom bukväggen, med titthålskirurgi, eller genom slidan via livmoderhalsen. Som med alla kirurgiska ingrepp så finns det förstås risk för komplikationer men det är ovanligt med allvarliga komplikationer.

Manlig sterilisering är ett enklare ingrepp som också utförs av vårdgivare inom såväl offentlig som privat verksamhet. För den som funderar på sterilisering men ännu inte är mogen för det beslutet kanske en hormonspiral kan vara ett alternativ. Effektiviteten är nästan lika hög som med sterilisering men fördelen är att fertiliteten återvänder direkt när man tar ut spiralen. Lycka till!

Med vänlig hälsning
Lena Marions
docent och överläkare

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons