Fråga doktorn

Fråga   Sex & relationer

Preventivmedel

Jag undrar vad det finns för olika preventivmedel när man är överviktig? Jag vet att man bara borde använda de utan östrogen, men jag vill verkligen inte ha oregelbunda blödningar och det får jag när jag har använt cerazette och det är jättejobbigt så finns det något annat alternativ?

Svar:

Ja, det är jobbigt med mellanblödningar. Kvinnor, som är kraftigt överviktiga eller som tidigare drabbats av bröstcancer, som är över 35 år och storrökare, avråds från kombinerade hormonpreparat.

Det finns en bra artikel att läsa om preventivmedel på Netdoktor: http://www.netdoktor.se/graviditet/?_PageId=455

Så här är det med eventuella andra preventivmedel som jag tycker kan passa dig. Tänk på att förutom biverkningar som oregelbundna blödningar, så måste du ju även väga in hur säkert preventivmedel du önskar.

KONDOM
Kondom är det enda preventivmedlet som vid rätt användning skyddar både mot graviditet och mot könssjukdomar, glöm inte den.

HORMONSTAVAR
Stavarna innehåller enbart gestagen (gulkroppshormon). Dosen är jämförbar med den man får i sig av minipiller. Stavarna syns inte utanpå, men man kan känna dem. Stavarna byts ut efter tre till fem år beroende på fabrikat.

P-SPRUTA
P-sprutan innehåller gestagen. En p-spruta innehåller liksom minipillren bara gestagen (gulkroppshormon). Sprutan är också att föredra om man inte vill ha några mensblödningar. Hälften av de kvinnor som tar p-spruta blir helt utan mens och den andra hälften får mer eller mindre oregelbundna blödningar.

HORMONSPIRAL (mitt personliga favoritpreventivmedel)
Hormonspiralen utsöndrar en liten mängd gulkroppshormon, som medför att livmoderns slemhinna blir tunn och gör det omöjligt för ett befruktat ägg att fästa. Ägglossningen hämmas. Dessutom blir sekretet i livmoderhalsen tjockt och ogenomträngligt för spermier. Hormonspiralen ger ett mycket bra skydd i fem år. Därefter kan man direkt byta till en ny spiral.

Det är ett av de mest säkra preventivmedel vi har för närvarande. Menstruationsblödningarna minskar eller upphör helt, vilket kan upplevas som en fördel av vissa kvinnor.

Menssmärtor blir i regel betydligt lindrigare. Är ett bra alternativ om man har svårt att komma ihåg att ta några tabletter.

Riskerna för infektion är mindre än vid användandet av kopparspiral.

Gå nu och rådgör med din barnmorska eller gynekolog.

Vänlig hälsning
Suzanne Lindström
barnmorska och sexualrådgivare

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons