Preventivmedel: P-spruta
P-sprutan innehåller en hög dos gulkroppshormon vilket leder till att ägglossningen helt hämmas. Den ges var tredje månad som en injektion av läkare, barnmorska eller distriktssköterska.
Metoden är mycket effektiv och för många kvinnor upphör mensen helt och hållet.
Säkerhet och biverkningar
P-sprutan har hög säkerhetsgrad och de vanligaste biverkningarna är blödningsproblem. Många får ingen mens alls men en del får småblödningar och ett fåtal rikliga blödningar. Huvudvärk och viktuppgång kan också inträffa. Eftersom dosen av gulkroppshormonet är så pass hög minskar utsöndringen av det andra könshormonet, östrogen. Detta kan på sikt medföra en liten risk för sänkt benmassa och senare kanske benskörhet. Denna påverkan försvinner helt när man slutar med p-sprutan men hos unga kvinnor under 18 år är p-sprutan inte ett förstahandsval eftersom benmassan hos dessa fortfarande utvecklas.
Kommer mensen tillbaka efter avslutad behandling?
Ja, såväl mens som ägglossning kommer tillbaka efter avslutad behandling men det kan ta tid. Det är inte ovanligt att det dröjer upp till ett år innan ägglossningen är i gång. Därför bör de som planerar en graviditet inom en nära framtid välja en annan metod.
Kom ihåg att p-sprutan inte skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar. Använd alltid kondom vid tillfällig sexuell kontakt.
-
Endometrios
Vid endometrios finns ”öar” av slemhinna från livmodern spridda i bukhålan. Dessa öar orsakar inflammation samt är ömma och smärtande. Barnlöshet är också vanligt vid endometrios, som förekommer hos ungefär 10% av alla kvinnor mellan 15 och 45 år.
-
Icke-hormonella preventivmetoder
Det finns både hormonella och icke-hormonella preventivmetoder, vilka verkar på olika sätt, har olika för- och nackdelar och ger olika stort skydd. Därför är det högst individuellt vilken metod som lämpar sig bäst.
-
Föräldrar positiva till HPV-vaccin för pojkar
Att erbjuda könsneutral vaccination, det vill säga vaccination för både flickor och pojkar skulle kunna öka föräldrars tilltro till HPV-vaccinet, säger Maria Grandahl, medicine doktor, barnsjuksköterska och forskare vid Uppsala universitet, som tillsammans med två kollegor nyligen studerat föräldrars inställning till att inkludera pojkar i allmänna vaccinationsprogrammet mot HPV.
-
Abort
I Sverige har vi fri abort. Detta betyder att en gravid kvinna, fram till och med den 18:e graviditetsveckan, själv kan bestämma om hon vill fortsätta sin graviditet eller ej.
-
P-plåster
P-plåster är en form av kombinerad hormonell preventivmetod precis som p-piller. Den innehåller dels gulkroppshormon, gestagen, dels det kvinnliga könshormonet östrogen.
-
Gynekologisk undersökning
Alla människor är mer eller mindre blyga, speciellt när man skall visa sina mer intima kroppsdelar för någon man inte känner, därför kan ett gynekologbesök vara jobbigt för vissa. Här får du reda på hur undersökningen går till.
-
Män som lider av impotens har rätt till terapi
Många män som lider av impotens, som följd av prostatacanceroperation, upplever en minskad sexualitet. Något som kan resultera i prestationsångest och en försämrad självbild. Sexologen Helena Cewers menar att det är vårdpersonalens ansvar att erbjuda rätt stöd.
1 Kommentarer -
Underlivssmärtor - vad beror de på?
Det är vanligt att kvinnor har ont i nedre delen av buken, exempelvis i samband med menstruation. Det behöver inte vara stark smärta utan bara molvärk. Vid mer intensiv och kvarstående smärta som inte uppträder under menstid kan det vara svårt att själv förstå varifrån smärtorna kommer.