Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Preventivmedel: P-spruta

P-sprutan innehåller en hög dos gulkroppshormon vilket leder till att ägglossningen helt hämmas. Den ges var tredje månad som en injektion av läkare, barnmorska eller distriktssköterska.


Publicerad den: 2008-10-02

Annons

Metoden är mycket effektiv och för många kvinnor upphör mensen helt och hållet.

Säkerhet och biverkningar

P-sprutan har hög säkerhetsgrad och de vanligaste biverkningarna är blödningsproblem. Många får ingen mens alls men en del får småblödningar och ett fåtal rikliga blödningar. Huvudvärk och viktuppgång kan också inträffa. Eftersom dosen av gulkroppshormonet är så pass hög minskar utsöndringen av det andra könshormonet, östrogen. Detta kan på sikt medföra en liten risk för sänkt benmassa och senare kanske benskörhet. Denna påverkan försvinner helt när man slutar med p-sprutan men hos unga kvinnor under 18 år är p-sprutan inte ett förstahandsval eftersom benmassan hos dessa fortfarande utvecklas.

Kommer mensen tillbaka efter avslutad behandling?

Ja, såväl mens som ägglossning kommer tillbaka efter avslutad behandling men det kan ta tid. Det är inte ovanligt att det dröjer upp till ett år innan ägglossningen är i gång. Därför bör de som planerar en graviditet inom en nära framtid välja en annan metod.

Annons
Annons

Kom ihåg att p-sprutan inte skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar. Använd alltid kondom vid tillfällig sexuell kontakt.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.