Kondomer

Det finns många olika preventivmedel för kvinnor, men för män finns det, förutom sterilisering, fortfarande bara ett som är säkert - kondomen.

Uppdaterad den: 2008-10-02
Uppdaterare: Lena Marions, docent och överläkare på kvinnokliniken, Karolinska Universitetssjukhuset

Annons

Kondomen har funnits i flera hundra år, men det är först under de senaste 50 åren som den har kunnat produceras så billigt och i så stort antal, att den har blivit tillgänglig för alla.

Kondomen är också det i särklass mest effektiva skyddet mot sexuellt överförbara sjukdomar.

Varför använda kondom?

Idag finns det ingen ursäkt för att inte använda kondom. Det gäller både män och kvinnor. Det handlar om att skydda sig mot sexuellt överförbara infektioner som HIV, klamydia, gonorre, herpes och kondylom samt skydda sig mot oönskad graviditet. Användandet av kondom har ökat under de senaste decennierna men används tyvärr fortfarande för lite.

Annons
Annons

Är det säkert med kondom?

Kondomen är ett mycket säkert preventivmedel och infektionsskydd. Detta gäller om den används vid varje samlag från början till slut och utan att den går sönder eller att den i slutet av ett samlag har glidit av. Kondomen ska inte förvaras varmt eftersom den då kan spricka lättare. Den ska heller inte användas tillsammans med oljeprodukter som kan förstöra gummit. Däremot går det utmärkt att använda kondomen med glidmedel som är silikon- eller vattenbaserade.

Hur använder man en kondom?

Även om de flesta vet hur man sätter på en kondom kan det vara bra som nybörjare att läsa igenom bruksanvisningen som finns på kondompaketet. Det kan vara en bra id&eacute att första gången prova att sätta på kondomen själv. Det är också en bra id&eacute att sätta på kondomen tillsammans med sin partner vid samlagstillfället så att det inte ska bli något som görs i ett sista hemligt ögonblick, med ryggen vänd mot partnern, i mörker eller under täcket.

Det finns olika storlekar av kondomer och det finns också plastkondomer för dem som är allergiska mot gummi.

Annons
Annons

Det är viktigt att kondomen inte går sönder eftersom spermier, om man har otur, kan tränga ut genom det minsta lilla hål.

Samlaget bör avslutas så snart mannen har fått utlösning. Om samlaget fortsätter i en längre tid efteråt kan sperma tränga sig upp längs kondomväggen. Det kan betyda att sperman kommer ut över kanten och att kondomen lätt glider av då penis dras ut. Kom även då ihåg att antingen du eller din partner håller i kondomen så att den sitter kvar på penis hela vägen ut.

Du ska även ta av kondomen en bit bort från din partners underliv och slå en knut på kondomen. Pressa även lite lätt på kondomen för att se om den håller tätt.

Om kondomen har gått sönder och ni är rädda för en oönskad graviditet kan ni uppsöka en barnmorskemottagning eller kvinnokliniksmottagning för att få råd om akut p-piller. Pillret kan också köpas på apoteket.


Annons
Annons
Annons