Nyhet | Potensproblem

Utlösning varje dag – bra för fertiliteten


Publicerad den: 2009-07-01
Författare: Redaktionen, Netdoktor.se

Annons

Sex varje dag minskar visserligen antalet spermier, men kvaliteten förbättras. Det hävdar en grupp australiensiska forskare som har undersökt män med fertilitetsproblem.

Det allmänna rådet till par som vill bli gravida är att ha sex varannan eller var tredje dag, för att spermieproduktionen ska hinna ”återhämta sig” mellan ejakuleringarna. Men i den aktuella studien, som presenterades vid European Society for Human Reproduction and Embryologys årliga möte i Amsterdam, fick 118 män med fertilitetsproblem i stället ejakulera en gång om dagen i en vecka.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Analyser av sädesvätskan visade att antalet spermier visserligen sjönk under veckan som gick, från 180 till 70 miljoner, vilket fortfarande är acceptabelt ur ett fertilitetsperspektiv, men kvaliteten förbättrades avsevärt. Andelen spermier med DNA-skador och rörelseproblem var betydligt lägre jämfört med de män som inte ejakulerade lika ofta.

Forskarnas teori är att ju längre tid spermierna vistas i testiklarna hos dessa män, desto mer skadade blir de, den varma miljön i testiklarna gör dem dessutom slöa, hävdar forskarna. De varnar dock för att ha dagligt sex alltför länge, eftersom antalet spermier i så fall, av allt att döma, skulle bli allt för få. Däremot rekommenderar forskarna ”massor av dagligt sex” kring den tid då kvinnan har ägglossning.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu