Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Testosterontillskott höjer inte potensen

Det funkar inte att ta testosteron för att bli ett vilddjur i sängen. När ett antal män lottades till att få antingen testosterontillskott eller placebo syntes ingen skillnad i potens eller sexlust mellan de båda grupperna.
Annons

Det senaste decenniet har förskrivningen av det manliga könshormonet testosteron ökat stadigt bland äldre och medelålders män, rapporterar TT. De flesta får hormonet som tillskott mot bristande sexlust, försämrad potens, minskad muskelmassa eller nedstämdhet. Men en ny studie visar att ett regelbundet tillskott av manliga könshormoner har ytterst liten betydelse. Drygt 300 män som antingen fick testosteron eller placebo hade lika stor eller liten lust, potens, intimitet med partner och allmänt välbefinnande efter tre år.

– Testosteron gör inte äldre män till unga tjurar. Testosteron är inte något undermedel, ingen föryngringsmedicin som löser alla problem. Det är många faktorer som påverkar den sexuella funktionen, säger Stefan Arver, överläkare och chef för centrum för andrologi och sexualmedicin vid Karolinska universitetssjukhuset, till TT.

Annons
Annons

Män som har mycket låga nivåer av testosteron får dock ofta ett positivt utfall av behandlingen, säger han. Men hormonnivåerna hos friska män varierar så pass mycket att det är svårt att veta var gränsen går. Dessutom tvistar forskarna om huruvida extra testosteron kan vara farligt.

– Där är man inte riktigt överens i dag, även om det mesta talar för att extra testosteron inte ökar risken för vare sig typ 2-diabetes eller hjärtinfarkt. Därmed inte sagt att extra testosteron förhindrar dessa tillstånd, säger Stefan Arver.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2017-11-14 07:02 (5 år sen)

  Är set större risk att få en kille vid graviditet om mannen har hög dos testorone ?

 • Avatar Tidigare användare 2015-08-16 23:03 (8 år sen)

  Vid fyllda 50 för 25 år sedan med ett bra och regelbundet sexliv konstaterades det att jag hade 3 små tumörer i prostatan som inte hade spritt sig utanför kapseln/prostatan och därför ansågs som botbar och fick "Brachy" som bara de som anses botbara får.
  Några månader innan strålbehandlingarna tog man med mediciner bort testosteronproduktionen som tillverkas på två ställen i kroppen, hypofysen och i binjurarna, tyvärr krävdes det 2 olika mediciner.

  Efter strålbehandlingarna kom aldrig sexlusten tillbaks, inte ens efter tio år. Jag fick aldrig några sprutor med trestosteron så jag vet inte om mitt sexliv skulle bli bättre eller inte.
  Nu är det för sent, men frisk, det blev jag.

 • Avatar Tidigare användare 2015-08-14 17:15 (8 år sen)

  Jag är drygt 45 år och har behandlas med testosteron i flera år. Jag hade låga halter av testosteron vid provtagningen. Följande positiva effekter upplever jag. Bättre och djupare sömn, mer driv på jobbet, bättre uthållighet, bättre sexllust, har dessutom lättare reumatism och har kunnat sluta med smärtstillande medel. Självklart så hjälper de inte dem som har bra värden på testosteron, detta har man ju vetat sedan tidigare så förstår inte nyheten med denna artikel.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons