Nyhet | Potensproblem

Potenshöjande tillskott kan ge svåra biverkningar

Flera kosttillskott för ökad sexlust på den svenska marknaden innehåller läkemedelssubstanser som kan ge allvarliga biverkningar. Ämnena i potenshöjarna är dessutom omöjliga för konsumenten att upptäcka eftersom de inte står utskrivna på innehållsförteckningen. Nu höjer Läkemedelsverket ett varningens finger för kosttillskotten.

Publicerad den: 2014-12-10
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

I ett samarbete med flera kommuner har Läkemedelsverket analyserat tretton olika kosttillskott som säljs i svenska butiker. Nio av produkterna för ökad sexlust visade sig innehålla ett eller flera ämnen som kan ge svåra biverkningar. Flera av produkterna innehöll ämnena tadalafil eller sildenafil, som båda används i godkända läkemedel mot impotens – men som kan påverka effekten av andra läkemedel som man äter samtidigt. Exempelvis kan personer med en viss medicinering mot kärlkramp drabbas av kraftiga blodtrycksfall.

Impotens kan bero på sjukdom

– Alla dessa ämnen kan ge allvarliga biverkningar hos vissa personer. Det är också viktigt att tänka på att impotens kan bero på någon sjukdom. Därför bör man alltid först prata med en läkare om man har så stora problem att man behöver potenshöjande produkter, säger Tomas Nilsson, utredare på Läkemedelsverket. 

Kvinnlig potenshöjare

Även en produkt som riktar sig till kvinnor innehöll en läkemedelssubstans; flibanserin. Den är visserligen under utveckling för behandling av nedsatt sexlust hos kvinnor men har också visat sig kunna orsaka trötthet, yrsel och illamående, skriver Läkemedelsverket på sin hemsida.

Annons
Annons

Myndigheten har nu kontaktat de butiker som säljer preparatet och informerat om analysresultaten. 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons