Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Mycket TV - färre spermier

Annons

En studie gjord av fertilitetsforskare på universitet Harvard i USA visar att män som tittar mycket på TV och idrottar lite har låg spermiekvalitet. I studien undersöktes, bland annat, TV-, mat- och träningsvanor hos 200 män i tjugoårsåldern. De män som tittade på TV mer än 20 timmar per vecka hade hälften så många spermier som de som nästan inte tittade alls. Forskarna har dock bara hittat ett statistiskt samband, inte ett orsakssamband.

– Det som är problemet är att man kan också tänka sig att sambandet går åt andra hållet. Nämligen att de män som har dålig spermakvalitet kan även ha lägre produktion av det manliga könshormonet testosteron. Och har man längre nivå av det manliga könshormonet så är man kanske mer benägen att motionera mindre och sitta mer framför TV:n, säger Aleksander Giwercman, professor i reproduktionsmedicin vid Lunds universitet, om studien till Sveriges radio.

För att ta reda på orsakssambandet, om det är stillasittande som orsakar dålig spermiekvalitet eller tvärt om, krävs det en studie där man tittar just på om förändringar i livsstilen kan ge fler spermier.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.