Nyhet | Potensproblem

Impotens fördubblade risk för hjärtinfarkt


Ann-Charlotte Beckman, Netdoktor
Publicerad den: 2010-03-19
Författare: Ann-Charlotte Beckman, Netdoktor

Annons
Annons
Annons

Risken att drabbas av hjärtinfarkt är dubbelt så stor för män med hjärt-kärlsjukdom om de är impotenta. Blodtrycksläkemedel minskade inte heller risken. Det framkommer i en ny studie som publicerats i tidskriften Circulation. Det är sedan tidigare känt att det finns ett samband mellan impotens och förekomst av ateroskleros och andra riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom. Forskarna bakom den nya studien menar dock att det inte är utrett om impotens är en indikator för framtida hjärt-kärlhändelser hos personer som redan har hjärt-kärlsjukdom och därför har de undersökt detta.

Totalt har 1&nbsp549 patienter med kardiovaskulär sjukdom vid olika tillfällen fått svara på en enkät för att forskarna därefter skulle kunna kategorisera ifall de var impotenta och i så fall hur allvarliga erektionsproblemen var.

Det forskarna, som är verksamma vid bland annat Universität des Saarlandes i Saarbücken, Tysland, kommit fram till är att de män som var impotenta hade mer än 80 procent förhöjd risk för död av alla orsaker inom studieperioden, jämfört med dem som inte var impotenta. Och risken för att drabbas av hjärtinfarkt var dubbelt så stor bland patienterna som var impotenta. Dessutom var även risken för att drabbas av stroke och sjukhusinläggning på grund av hjärtsvikt var förhöjd.

Studiedeltagarna ingick i två olika prövningar av blodtrycksläkemedel men användningen av sådan medicinering påverkade dock inte risken att utveckla impotens. Forskarnas slutsats är att impotens hos män med hjärt-kärlsjukdom är en kraftfull markör för den sammantagna risken för hjärt-kärldödlighet, hjärtinfarkt, stroke och hjärtsvikt.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons