Fråga doktorn

Fråga   Sex & relationer

Är prostatit ärftligt?

Jag har läst om symptom på prostatit och jag tror jag lider av det. Jag har fått problem med för tidig utlösning och prostatan känns helt enkelt större. Jag har fått efterdropp av urin, det hade jag inte innan. Jag vet att min far även har haft problem med prostatan, är det ärftligt? När jag och min fru har sex blir jag väldigt blöt i stjärten, vad kan det bero på? Vart skall jag vända mig för en undersökning? Hur behandlar man prostatit och vad kan det annars vara för fel?

Svar:
Du beskriver att du har fått problem med för tidig utlösning och att prostatan känns större. För tidig utlösning kan bero på andra orsaker än prostatit och är ofta av psykologisk natur. Däremot är det mycket vanligt att prostatan svullnar vid prostatit och således kan kännas större.


Prostatit är ej ärftlig och om din far var äldre när han fick prostataproblem, var det sannolikt s.k. godartad prostataförstoring som är mycket vanligt hos äldre män. Efterdroppet som du nämner kan också vara relaterat till prostatit.


Däremot kan jag inte svara på varför du blir blöt i stjärten vid sex. Vanligaste behandlingen vid prostatit är antibiotika och ibland antiinflammatoriska medel. I ditt fall bör du absolut uppsöka urologspecialist.


Med vänlig hälsning

Lars J Norlén, docent, urologi

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad

Annons
Annons
Annons
Annons