Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Vården missar insatser för homosexuella

Vården missar fortfarande att erbjuda testning för könssjukdomar till män som har sex med män. Och skillnaderna är stora mellan olika delar av landet. Det visar en ny undersökning från Folkhälsomyndigheten.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-01-15
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Samtidigt som sexuellt överförda infektioner ökar i befolkningen och då särskilt bland män som har sex med män, missar vården att erbjuda relevanta tester. Dessutom är skillnaderna mellan storstäderna och övriga landet stora.

I undersökningen ingick 2 373 män och mindre än hälften av dem erbjöds test för andra sexuellt överförda sjukdomar (STI) i samband med att de hiv-testade sig. Färre än hälften erbjöds provtagning i svalg och ändtarm vid sitt senaste STI- test.

Kunskap saknas trots nationella insatser

Trots insatser från nationellt håll för att stödja och utveckla MSM-kompetensen (män som har sex med män) i sjukvården har läget inte förbättrats. Många av männen i undersökningen svarade att personal inom hälsa- och sjukvården behöver mer kunskap och kunskap om homo-, bi-, och transsexuella (hbt) för att kunna ge ett bra bemötande och individbaserade erbjudanden om insatser.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

– Vi tycker att det är särskilt oroande att personer som hivtestar sig på vårdcentraler inte uppfattar att de får några erbjudanden om ytterligare testning. Inte heller får de möjlighet till rådgivande samtal, säger Kristina Ingemarsdotter Persson, utredare på Folkhälsomyndigheten.

För den som bor på en mindre ort är vårdcentralen ofta det enda alternativet.

Sexuell överföring av hiv mellan män står fortfarande för den största delen av rapporterade fall av hivöverföring i Sverige – även om antalet nya rapporterade fall på senare år har minskat. Antalet rapporterade fall av gonorré i gruppen har tredubblats de senaste fem åren.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons