Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Vaginalgel skyddade mot hiv

Annons

För första gången någonsin har en antiviral vaginalgel visat sig skydda mot hiv. Enligt en ny studie som gjorts bland sydafrikanska kvinnor minskade gelen smittrisken med 39 procent, skriver Dagens Medicin på nätet.

Forskarna bakom studien har undersökt skyddseffekten av en vaginalgel som innehåller det antivirala medlet tenofovir. 889 kvinnor medverkade i studien, och lottades till att antingen få använda den antivirala gelen eller en placebogel. När de följdes upp 18 månader senare kunde forskarna konstatera att det årliga insjuknandet i hiv var 5,6 procent bland kvinnorna som fått tenofovir, medan motsvarande siffra var 9,1 procent i kontrollgruppen, vilket motsvarar en riskminskning med 39 procent.

Annons
Annons

Inga skillnader i biverkningar kunde noteras och forskarna kunde heller inte se någon resistensutveckling mot tenofovir, skriver Dagens Medicin. Slutsatsen de drar är den undersökta gelen kan fylla en viktig lucka i preventionen av hiv.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.