Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Unga kvinnor har sex trots smärta

Annons

Trots att många unga kvinnor upplever smärta vid samlag fortsätter de. Ungefär var tredje av dem uppger kvinnoideal som orsak,&nbspvisar en doktorsavhandling från Linköpings universitet. Det är barnmorskan och sexologen Eva Elmerstig som ligger bakom avhandlingen och hon menar att kvinnors sexualitet kan påverkas när de har sex trots att det gör ont.
– Sexualitet ska vara kopplat till njutning och inte till smärta. Det här kan påverka lust och det kan påverka att man blir upphetsad eller inte, säger hon.

Totalt har 1 880 kvinnor från 13 till 22 års ålder deltagit i fyra olika delstudier. 49 procent av de tillfrågade uppgav att de hade ont av samlag och av dem svarade 47 procent att de ändå fortsatte att ha sex på det sättet. Något som Eva Elmerstig tycker är väldigt tråkigt.
– I intervjuerna och enkäterna sa kvinnorna att de försöker leva upp till en idealbild av att vara kvinna. Att man då alltid ska ställa upp på samlag, och att man ska tillfredställa partnern och att han får njutning. Man ser mindre till sin egen njutning. Jag tycker att det är tragiskt att kvinnorna fortsätter ha samlag av de här anledningarna.

Annons
Annons

Hon menar att det rent fysiskt finns risk för långvariga besvär i form av slidkramp om man fortsätter att ha samlag. Elmerstigs studier om unga kvinnor och samlagssmärta är först i sitt slag, och i kommande studier kommer hon att fokusera på unga män och se hur ofta de lider av liknande problem.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.