Stor okunskap om underlivssmärta inom vården

Många kvinnor lever med vestibulit, en sjukdom som gör att det bränner och svider i underlivet. Men trots att sjukdomen är vanlig är okunskapen stor inom vården och många kvinnor tvingas gå utan diagnos och hjälp i flera år, det visar en granskning som SVT Nyheter gjort.


Publicerad den: 2019-06-10
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Stor okunskap om underlivssmärta inom vården
Annons

Vestibulit brukar beskrivas som brännande eller svidande smärta som är lokaliserad till själva slidöppningen, intill slidkransen och insidan av de inre blygdläpparna. Smärtorna framkallas oftast av samlag, men hos vissa kvinnor är smärtan mer eller mindre konstant. Besvären gör att det kan vara svårt att till exempel ha samlag, använda tampong, cykla eller bära tajta byxor. Sjukdomen kan ha negativ inverkan på livskvaliteten och påverka den drabbades vardag, fritid och sexuella relationer.

Enligt SVT granskning lider tiotusentals kvinnor i Sverige av vestibulit. Och sjukdomen tycks bli allt vanligare. Uppskattningsvis lever var tionde kvinna mellan 18 och 25 år med vestibulit, men sjukdomen kan drabba kvinnor i alla åldrar och mörkertalet är stort.

De senaste åren har kännedomen om vestibulit ökat rejält, men det saknas fortfarande forskning inom området och okunskapen om sjukdomen är stor, visar granskningen.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Inom vården misstas ibland vestibulit för svampinfektion, om vårdpersonalen som undersöker inte har tillräcklig erfarenhet och kunskap om sjukdomen. Kvinnorna får då använda sig av svampmedicin istället för adekvat behandling.

– Jag har sökt vård för vestibuliten och de här smärtorna jättemånga gånger, och nästan varenda gång har jag fått tipset att använda receptfri medicin mot svamp som man köper på apoteket, och dom andra gångerna har jag bara blivit hemskickad utan någonting, säger Elise, 20 år, som lever med vestibulit, till SVT.

– Det visar på en stor okunskap inom professionen, säger Nina Bohm Starke till SVT. Nina är överläkare och docent på Kvinnokliniken vid Danderyds sjukhus och en av Sveriges främsta vestibulitexperter.

Får vänta i åratal på diagnos

Om man misstänker att man har vestibulit ska man söka hjälp så snart man kan, så att besvären inte blir värre. Många som får rätt behandling blir bra, skriver SVT.

Men SVT Nyheters granskning visar samtidigt att vestibulit-vården brister. Många kvinnor får vänta i åratal innan de får en diagnos. Men även kvinnor som redan har diagnosen vittnar om att det inte får någon vård som hjälper.

– När jag googlade och fick fram ”finns ingen forskning”, tänk att läsa det som 19-åring, säger Ana i SVT-dokumentären Fittan brinner.

– Nu på sistone har jag fått botox, säger Ana och berättar att det har hjälpt – hittills.

Behandling för vestibulit brukar baseras på smärtlindring av vävnaden i underlivet, övningar för att spända bäckenbottenmuskler och psykosexuellt omhändertagande av kurator eller psykolog. I vissa fall görs operation, men det är oftast en sistahandsåtgärd. Botoxinjektioner i bäckenbottenmusklerna är en metod som just nu är under utprovning.

Annons
Annons

    Källor

  • SVT Nyheter - https://www.svt.se/nyheter/inrikes/det-har-ar-vestibulit
  • SVT Nyheter - https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svt-granskar-vestibulit-en-vardskandal
  • SVT - https://www.svt.se/nyheter/inrikes/jag-far-botox-uppkort-mellan-benen-det-ar-jatteobehagligt

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-06-11 10:36 (3 år sen)

    Väldigt bra att man uppmärksammar vestibulit.
    Jag skulle önska att man även skrev om hur man blir behandlad av gynekologer och urologer när man har kronisk uretrit. En smärta som stundtals är så svår att man inte vill leva. Till slut fick jag hjälp av en sjuksköterska som man skrivit en artikel om på nätet!!!! Total okunskap och nonchalans från specialisterna.