Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Pojkar ignorerar råd om preventivmedel

Annons

Pojkar på gymnasiet är sämre på att ta ansvar jämfört med jämnåriga flickor för att förhindra spridningen av klamydia och andra könssjukdomar. Det visar en ny svensk studie som genomförts av forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg. Forskarna har undersökt attityderna till sex bland 17-åriga gymnasieelever i västra Sverige. Totalt medverkade nästan 500 ungdomar och de var med på en lektion där de fick information om preventivmedel, sexuellt överförbara sjukdomar och vad lagen säger om smittspridning. Därefter fick de fylla i ett anonymt frågeformulär.

Det som framkom av dessa frågeformulär var att en&nbspstor andel av pojkarna svarade att de inte tänkte följa råden som de fått på lektionen. Forskarna drar slutsatsen att vården måste bli bättre på att nå ut med information till unga.
– Många unga flickor kommer tidigt i kontakt med ungdomsmottagningen för att skaffa preventivmedel. Där får de också information om vikten att skydda sig mot sjukdomar. För att nå killarna verkar vi dock behöva andra metoder. Kanske utveckla samarbeten med andra yrkesgrupper som arbetar med unga, säger barnmorskan Gun Rembeck i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.