Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nytt hiv-vaccin ger effekt

Annons

Ett nytt vaccin ser ut att kunna ge skydd mot hiv. Risken att smittas minskar med nästan en tredjedel, visar den hittills största vaccinstudien som amerikanska och thailändska forskare ligger bakom. De har testat en kombination av två äldre vaccin på närmare 16 000 thailändare och det nya vaccinet, som kallas RV 144, minskar risken att smittas av hiv med 31,2 procent.

Studiedeltagarna var friska kvinnor och män i åldrarna 18 till 30 år. De delades upp i två grupper, varav den ena gruppen fick vaccinet och den andra fick en injektion utan effekt. Samtliga deltagare fick information och råd om hur man bäst skyddar sig mot hiv. De tog ett hiv-test varje halvår i tre år, och vid studiens slut hade 74 personer i kontrollgruppen drabbats av en hiv-infektion. Bland dem som fått vaccin hade 51 personer drabbats.
– Det här är den första kandidaten till ett vaccin som kan minska risken att drabbas av hiv, skriver Eric Shoomaker, forskare vid amerikanska arm&eacutens hivforskningsprogram, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Forskningen är ett samarbete mellan den amerikanska arm&eacutens forskningscentrum och flera myndigheter i Thailand och USA. Och det som framkommit förvånade även forskarna själva, de vet helt enkelt inte varför vaccinet RV 144 fungerar.
– I mer än tjugo år har alla vaccinstudier misslyckats. Nu tycks en ny dörr ha öppnats, säger Anthony Fauci vid National institute of allergy and infectious diseases i USA.

Än så länge är det inte aktuellt att börja använda vaccinet med RV 144. Forskarna måste först ta reda på varför vaccinet fungerar.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.