Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Naturmedicin kan bli framtidens preventivmedel

Forskare i Kalifornien har funnit att ett ämne som bland annat finns i ogräs kan hindra befruktning.

Lovisa
Publicerad den: 2017-05-17
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Teamet bakom nya studien har tittat på två ämnen som sedan länge använts i bland annat kinesisk traditionell medicin. Forskarna kallar dem för ”molekylära kondomer” då de tycks fungera som ett hinder för spermierna att lyckas penetrera sig in i äggcellen.

Ämnet finns i maskros och mango 

Ett av de två ämnena som forskarna nu hittat och testat finns i bland annat maskrosrot och mango. Det andra ämnet kommer från växten Tripterygium wilfordii. Trots att vissa ämnen i bladet är giftiga, har plantan använts som preventivmedel i kinesisk medicin.

Nästa steg i forskningen handlar om att testa hur ämnena fungerar på spermier från apor. De letar även efter nya källor för kemikalierna, då de vilda växterna som ämnena kan utvinnas ur har för låg koncentration.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons