Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nationell klamydiadag

Annons

Den vanligaste könssjukdomen i Sverige, klamydia, fortsätter att öka. Och idag, måndag den 14 september infaller klamydiadagen i Sverige. Det är en dag då många unga män och kvinnor passar på att testa sig för att se om de eventuellt bär på en klamydiainfektion. Det är Socialstyrelsen, tillsammans med Nationella Hivrådet, som står bakom arrangemanget av klamydiadagen. I år deltar fler landsting än någonsin i den internationella kampanjen för att komma till rätta med den ständigt ökade spridningen av klamydia.

Under dagen kommer unga människor att ha möjlighet att testa sig för klamydia på drop-in-mottagningar runt om i hela landet.
– Att under en nationell fokusdag uppmärksamma klamydia, underlätta och uppmuntra till provtagning bland unga är ett bra komplement till våra övriga insatser. Vi måste få ner antalet klamydiafall, och det brådskar, säger Christer G. Wennerholm, ordförande i Nationella Hivrådet i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Netdoktors expert inom sex och relationer, Suzanne Lindström, anser att en kampanjdag av detta slag är någonting mycket positivt.
– Det är jätteviktigt att detta uppmärksammas. Tyvärr ser vi ju fortfarande att det är en väldigt stor smittspridning av klamydia. Och det är faktiskt så att det är många som skadas och får livslånga konsekvenser, som till exempel infertilitet som är en följd av en klamydiainfektion. Konstigt nog finns det en större respekt och skräck att bli gravid än att drabbas av en könssjukdom. Unga kvinnor och män, som är den största smittogruppen, tycks inte förstå allvaret med att smittas och smitta andra, säger Suzanne Lindström, barnmorska och sexualrådgivare.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.