Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Dagen efter-piller granskas

Europeiska Läkemedelsverket EMA ska granska de så kallade dagen efter-pillren. Detta efter rapporter om att pillren har sämre effekt hos tyngre kvinnor.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-01-27

Annons

Vill man undvika att bli gravid efter oskyddat samlag har dagen efter-piller gett en skyddseffekt på 85 procent, men för några år sedan visade studier att effekten var sämre hos tunga kvinnor. Informationen på förpackningen till en av de fyra preparaten ändrades i höstas till att effekten försämras om man väger 75 kilo och uteblir helt om man väger mer än 80 kilo.

– Det gäller båda typerna av akut p-piller, men det är mer uttalat för den gamla sorten, som ju generellt är mindre effektiva, säger Kristina Gemzell, professor och överläkare vid kvinnokliniken på Karolinska Universitetssjukhuset.

Nu ska alla pillren granskas vilket välkomnas av Viveca Odlind på Läkemedelsverket.

Annons
Annons

– Det som gjordes förra året gällde ett av preparaten, och det är rimligt att man går igenom allihop och uppdaterar den information som går ut till användarna avseende effekt och vikt, säger hon.  

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons