Botox testas vid behandling av vestibulit

Kan injektioner av Botox i musklerna precis innanför slidöppningen hjälpa kvinnor med vestibulit? Detta ska undersökas genom en ny behandlingsstudie vid kvinnokliniken på Danderyds sjukhus.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-10-17
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Vestibulit och även annan smärta vid sex är ett stort problem. Unga kvinnor som inte kan ha sex mår väldigt dåligt psykiskt och det är konsekvenserna av smärtan som är det största problemet. Patienterna får problem med sin relation, förhållandet till sin sexualitet, blir stressade med mera, säger överläkare och gynekolog Nina Bohm Starke som är en av forskarna bakom studien.

I ett pressmeddelande från Danderyds sjukhus står det att de drabbade gör i princip vad som helst för att bli bra, vilket leder till stor konsumtion av sjukvård, framför allt gynekologisk öppenvård. Samtidigt är kunskapen och resurserna för att ta hand om och behandla patienterna är bristfällig.

– Vi får massor av remisser till vår vulvamottagning och väntetiden är tyvärr lång, omkring 5-6 månader, säger Nina Bohm Starke.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Botox påverkar nervsignaler

Vulvamottagning på Danderyds sjukhus har funnits sedan början av 2000-talet och där arbetat både gynekologer, barnmorskor, kuratorer och sjukgymnaster. På sjukhusets kvinnoklinik har just en ny behandlingsstudie startat, där man vill veta om injektion av Botox (botulinum toxin A) i musklerna precis innanför slidöppningen kan hjälpa till att återställa en normal funktion av musklerna och därigenom minska smärtan.

Botox är ett läkemedel som påverkar nervsignalerna till de viljestyrda musklerna och som används på flera områden inom den medicinska vården, bland annat vid olika andra tillstånd av kramp och ökad spänning i muskulatur. Effekten av Botox är övergående och sitter i ungefär tre månader. Det finns publicerade studier där Botox använts vid vestibulit och där injektionstekniken och doserna är jämförbara med denna studie. De rapporterade biverkningarna i dessa studier har varit få, milda och övergående.

Studien, som bedrivs i samråd med Karolinska Institutet, har startat men fler deltagare behövs. Rekrytering pågår.
Kriterier för att vara deltagare i studien:
Kvinna mellan 18-40 år som har haft ont vid samlag i minst tre månader eller fått diagnosen vestibulit av sin läkare eller barnmorska.
Vara frisk för övrigt och inte ha några nervsjukdomar eller neurologiska besvär som gör att man inte är lämplig för behandling med Botox.
Källa: Danderyds sjukhus

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu