Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Könssjukdomar

Sprututbyte gav minskning av hiv-smittade

Färre sprutmissbrukare smittas med hiv sedan Stockholms län på prov införde sprututbyte. Nu vill en majoritet av partierna i landstinget att försöket med sprututbyte blir permanent.

Publicerad den: 2015-03-18
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Spridningen av hiv är i Stockholm numera den lägsta på uppåt tjugo år, enligt Martin Kåberg, läkare vid sprututbytesprogrammet.

– Det är inte bara sprututbytet som ligger bakom den utvecklingen. Vi såg en vikande trend kring hiv-smitta redan innan programmet startade, men sprututbytet är en viktig komponent för att hålla smittspridningen av hiv på så låg nivå, säger han till P4 Stockholm.  

Majoriteten positiv till fortsatt sprututbyte för minskad spridning av hiv

I samma lokaler som missbrukarna kan få nya rena sprutor för att undvika att smittas av sjukdomar som hiv och hepatit C erbjuds de också såväl läkarvård som samtal med psykolog och kurator. Nu vill sex av åtta partier i landstinget permanenta försöket med sprututbyte, rapporterar P4 Stockholm. De enda som är emot förslaget med sprututbyte är Moderaterna. Sverigedemokraterna har inte svarat.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Tidigare i år föreslog Folkhälsomyndigheten att sprututbyte skulle införas i hela landet, istället för i enbart sex kommuner som i dagsläget.

– Vi behöver skydda missbrukares hälsa. Det finns ingen rim och reson i att låta dem löpa en så stor risk att få allvarliga sjukdomar som t ex hiv, sa Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, i en intervju med SVT.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons