Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nytt sätt att spåra klamydia


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-10-17

Annons

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen i Sverige och kan ibland skapa sterilitet och den kan även vara svår att spåra. men nu med hjälp av en ny metod som utvecklas i Uppsala kan smittspridningen övervakad och kartläggas mer effektivt än tidigare, skriver SR Vetenskap.

– Man kan skilja bakteriestammarna mer än vad man kunde med den gamla metoden, så man får ett slags fingeravtryck på bakterierna vilket gör att man bättre kan övervaka vad som händer i samhället, säger Linus Christerson, som beskriver metoden i sin avhandling.

Annons
Annons

Med den här metoden kan man tydligare än hittills avslöja klamydiabakteriens genetiska variationer, och på så vis hitta fler stammar, nämligen tre till fem gånger fler variationer jämfört med idag. Varje år anmäls cirka 40 000 fall i Sverige.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons