Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Könssjukdomar

Kraftig ökning av gonorré i Sverige

Allt fler svenskar smittas av könssjukdomen gonorré. Hittills i år har folkhälsomyndigheten fått in över 900 anmälda fall vilket är en ökning med 27 procent jämfört med samma period året innan.

Lovisa
Publicerad den: 2017-06-19
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Gonorré är en könssjukdom, orsakad av bakterien Neisseria gonorrhoeae, som på svenska kallas gonokocker. Antalet gonorréfall i Sverige har sjunkit under många år, även om man på senare tid börjat se en svag ökning igen.

Sjukdomen var tidigare vanligast bland män som har haft sex med andra män, men ökar nu främst bland heterosexuella. Den markanta ökningen gäller inte minst bland unga.  

Det är inte alltid som sjukdomen visar några visar några symtom – något som blir extra problematiskt då följderna kan vara allvarliga. Obehandlad gonorré kan nämligen ge problem med att få barn i framtiden och det är därför viktigt att undersöka sig vid misstanke.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons